Петък,

По-горе билото, майстори!

От: Администратор -
По-горе билото, майстори!
A
A
A

Матурите и без това са най-лесните в Европа, а абитуриентите са отвикнали да мислят

Преди дни образователният министър Тодор Танев лансира нова идея - матурите да станат още по-лесни, но пък за сметка на това да не бъдат вход за университет. Прагът за него да се определя с друг тест, който да мери интелигентността, по подобие например на GMAT.

Какво каза на практика министър Танев? Учениците, които няма да продължават в университет след училище, не е нужно да се мъчат да постигат някакво особено високо ниво на знания, защото по принцип са си тъпаци и такива ще си останат. За тях е нужен лесен изпит, който "да не стресира" родители и деца и да мери каквото си иска, защото от тях по принцип никой никога няма и да поиска да мислят. Каза го в момент, когато българските матури са най-лесните в Европа,

тройка се пише за скандално нисък брой точки

а петица можеш да получиш, без да си доказал, че можеш да напишеш дори и един ред. И в момент, когато от всички посоки, включително и от прословутата PISA, получаваме натиск да увеличим степента на сложност не само на националните изпити, които държат децата ни. А и да преосмислим въобще подхода, по който им поднасяме материала.
За сметка на това от останалия немалък процент, решил да кандидатства в университет, ще поискаме нещо, за което дванадесетте години престой в училище не са го подготвили в ни най-малка степен - да мисли. След като с въвеждането на тестовете изгонихме всяка наченка на мисъл от класните стаи и издигнахме на пиедестал назубреното знание, против което претендираме, че се борим.
За да проверява способност за мислене, училището трябва да е в състояние да я формира. А поне в момента то не може. Изтощените от образователните експерименти и ниските си заплати преподаватели в момента са разкъсвани между ролята си на псевдоиноватори,

чиновници, затънали в бумащина, шутове и обикновени звероукротители

От училището на практика изчезна писането, а вероятно и четенето скоро ще го последва. Създаването на писмени текстове в един момент бе тотално низвергнато с аргумента, че от време оно по този начин децата се учели да възпроизвеждат чужди мисли в съчиненията си. Възможно е да е било така - но поне се научаваха къде да слагат запетайките. И научаваха, ако не друго, поне начина, по който се прави едно изложение.
Днес, когато писмената практика на много от тях е изцяло в интернет, образователната ни система отчаяно се мъчи да деформира и изпитите им така, че да не им се налага да пишат. Защото, ако трябва да бъдат оценявани съчиненията им, резултатите ще бъдат още по-отчайващи. Впрочем и сега се родиха десетки помагала, в които децата възпроизвеждат отново чужди мисли - само че този път не от безспорни или не толкова безспорни авторитети, а от всекиго, пожелал да припечели малко пари от бизнеса с неграмотността. Дори ако той самият не е особено грамотен. В интернет можеш да срещнеш отчайващо некачествени писмени разработки, които децата копират или дори купуват, като при това им липсва критерий да подберат добрите. И не си играят да ги наизустяват, защото

кликването с мишката е напълно достатъчно

За да обърнеш училището към мисленето, а не към зубренето, трябва да пренастроиш цяла система - едно пренаписване на учебниците не стига. Преди всичко, за да се научат да мислят, учениците трябва да имат някаква база за размишленията си - тоест все пак някакви знания. Образователната ни система се разкъсва от съмнения какви да бъдат те - тоест какво да поднесе на учениците като задължително и какво да ги остави да откриват сами - ако, разбира се, имат желание. Това желание трябва да го формира именно тя - но не го прави. Покрай идеята за "четене с разбиране", която модерният свят довя в класните стаи, от часовете по литература започна да отпада онова, другото слово, което е в състояние да те омагьоса и да ти покаже светове, до които иначе няма да се докоснеш. На повечето от учениците то вече е тотално чуждо - те може да "четат с разбиране" графики и диаграми, но вече не четат с проникновение. Просто в класната стая няма време и за двата вида четене. Камо ли за мисленето, което трябва да ги съпровожда. Ужасяващият факт е, че училището ни се бори с неграмотност, каквато не е виждало никога досега, а въвежда тестове за бързо кликане и находчивост, с които си мисли, че си е решило проблемите. След време ще стане ясно, че само ги е подменило с нови. Както напоследък става при всяка реформа.


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички