Петролът поведе пазарите нагоре

Петролът поведе пазарите нагоре | StandartNews.com

Седмицата на световните финансови пазари започна под знака на проведената в неделя в столицата на Катар среща между най-големите производители на петрол в света. На нея до споразумение за замразяване на добивите не се стигна, след като Иран отказа участие, а от това логично последва и рязък спад на цената на петрола. Той обаче се оказа краткотраен, тъй като стачка на работници в Кувейт спря, макар и за кратко, половината от нефтените добиви на страната, което обърна посоката на движение на цената на петрола. През остатъка от седмицата черното злато продължи да се придвижва нагоре, като фючърсите на американския суров петрол нараснаха с 8% до 43 долара за барел, а тези на сорта брент достигнаха 45 долара след ръст от 5%.

Световните борсови индекси през седмицата до голяма степен се движеха в синхрон с цената на петрола и суровините. Въпреки опасенията за световния икономически растеж, подхранени от смесените макроикономически данни, доброто представяне на фондовите пазари в последно време бе подпомогнато и от активната политика на много от централните банки на развиващите се пазари. В последно време бяха намалени лихвените проценти в Индия, Индонезия, Турция, Унгария и Тайван в опит да се стимулира ръстът на местните икономики.

На своята среща в четвъртък Европейската централна банка запази паричната си политика непроменена, което бе очаквано от анализаторите, имайки предвид агресивния ход, предприет на последното заседание през март, когато Марио Драги и колегите му намалиха лихвите и разшириха програмата за количествени улеснения. Водещите индекси на Стария континент нараснаха с около 2%.

Зад Океана седмицата отново завърши на положителна територия за бенчмарка S&P 500, който нарасна с половин процент и се намира в непосредствена близост до историческия си връх от 2130 пункта. В същото време технологичният индекс Nasdaq отстъпи с 0.6% след разочароващите финансови резултати за първото тримесечие на някои от гигантите в сектора - Microsoft и Alphabet (собственик на Google).

В Азия китайските акции направиха изключение от възходящото движение на останалите пазари, а бенчмарк индексът Shanghai Composite отстъпи с близо 4%. Фондовата борса в Токио завърши седмицата на обратния полюс, след като в понеделник отчете доста сериозен спад, предизвикан от земетресенията в Япония и понижението на цената на петрола. В рамките на следващите четири дни обаче Nikkei 225 си върна изгубеното и успя да поскъпне с 4%, като основна роля за това изигра поевтиняването на йената. Японската валута бе най-губеща на валутните пазари през седмицата. Причина за това стана търсенето на по-рискови активи, а също така и появилите се слухове в края на седмицата относно предстоящата среща по паричната политика на Централната банка на Япония на 28 април. Според тях негативната лихва по депозитите, въведена през януари, ще бъде намалена допълнително, а също така може да бъде въведена и отрицателна лихва за някои кредити, което би означавало че Централната банка на Япония ще плаща на търговските банки, за да взимат заеми от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай