Новичок - новото алиби на обвиняемите

Случаят "Гебрев" устройва партиите, но може да отрови държавата

Новичок - новото алиби на обвиняемите | StandartNews.com
  • Случаят "Гебрев" устройва партиите, но може да отрови държавата
  • От трилър за отровители скандалът придоби геополитически оттенък

В навечерието на 21 век най-сатанизираният бизнесмен в България Михаил Чорни бе вкаран в зловещ психотрилър. Умните и красивите, които го изгониха от България, разказваха, че в израелския си палат имал радиационна стая. В нея настанявал като най-скъпи гости враговете си и ги облъчвал. Жив дявол!

ВИЖ ОЩЕ:  Руска следа в парите, с които Гебрев опитва да овладее Дунарит

19 години по-късно умните и красивите не само продължават да се увличат от касовия жанр, но и стават все по-изобретателни. В центъра на сюжетната линия на най-новия психотрилър е друг сатанизиран от тях бизнесмен - Делян Пеевски. Но неговите действия, според сценария, вече са далеч по-модерни. В стила на новата "студена война" той, разбира се, трови оръжейни босове с Новичок. Пази, Боже!

Като оставим настрана вероятните последствия, а а именно, че след историята с мистериозното натравяне на Емилиян Гебрев през 2015 г. едва ли някой ще вечеря спокойно в бившия "Кемпински", производителите на рукола ще трябва да сменят бизнеса, а всеки, който се почувства неразположен, вече ще звъни на тел. 112 с аларма: "Помощ, тровят ме с Новичок", случаят има две посоки и две цели. И те са в опасната графа - политически трилър.

ВИЖ ОЩЕ: Цацаров: Гебрев не е отровен с Новичок /ОБНОВЕНА/
Първата е атака по главния прокурор Сотир Цацаров. Темата с отравянето на Емилиян Гебрев бе раздухана в края на януари от „Капитал” - изданието на обвинения за продажбата на EVN бизнесмен-издател Иво Прокопиев. Публикацията на изданието е посветена не толкова на това кой с какво и защо е отровил Гебрев, колкото на разсъждения защо случаят е поверен на СДВР и колко безхаберно, та чак умишлено прокуратурата го била замела. Интересно, на кой друг трябвало да бъде поверено разследването? Един човек постъпва във ВМА със симптоми за отравяне. Столичните криминалисти образуват дело за убийство, по което работят. На кого поверяват делата за натровените с фалшив алкохол деца, на ДАНС ли? С какво Гебрев е по-различен от всички останали жертви на криминални престъпления? Или може би само защото е оръжеен търговец, собственик на "ЕМКО", който иска да придобие "Дунарит" в услуга на банкера - беглец Цветан Василев всички служби в страната трябва да му козируват? А главния прокурор лично да наблюдава разследването?

ВИЖ ОЩЕ: Цацаров: Гебрев вечерял с руснаци преди отравянето

През 2015 г. никой не подозира за съществуването на "Новичок". Анализите показват, че отравянето на Гебрев е резултат от поглъщането на пестицид - хлорпирифос. Доказва го и изследването във финландска лаборатория, което Гебрев плаща от джоба си. От разследването през 2015 г. става ясно, че веществото е открито в кафе, направено от домашната машина на Гебрев. И в салатата от рукола, която е ял в ресторанта на "Кемпински" заедно със свои полски партньори. В зеленчука обаче количеството отрова е нищожно и по никакъв начин не може да навреди. Пък и партньорите са живи и здрави.
Къде какво кафе е пил Гебрев - той си знае. Днес, за да му отива по-добре ролята на жертва, приятелят му Бойко Ноев твърди, че Гебрев кафе не пие. Факт е обаче, че три години по-късно, когато е съвършено ясно, че не може да овладее "Дунарит", Гебрев получава златния шанс да се изкара жертва в международна шпионска афера.

ВИЖ ОЩЕ: За Гебрев, мишлетата и досиетата

С бойното отровно вещество Новичок през март 2018 г. са поразени бившият руски разузнавач и британски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Месеци по-късно Гебрев пише писмо на Цацаров, в което заявява, че може би и той е тровен с новичок. И тук идва опорката на групата на Прокопиев. Тезата е: в дъното е Пеевски, а "неговата прокуратура" не си мърда пръста. Нещо, което се оказа 100% невярно.
Фактите: На 12 октомври 2018 г. Цацаров е изискал спряното производство, на 15 октомври разследването е възобновено. Прокуратурата и ДАНС подписват споразумение за общо разследване като това е първият случай, в който това се прави по конкретно дело. Осъществени са 13 разпита. И чак тогава, на 16 октомври, Гебрев си признава, че е финансирал изследването в частната финландска лаборатория и много добре знае, че не е тровен с новичок. Но какво от това. Тъй като и пестицидът, и бойното отровно вещество са от една група - фосфороорганични съединения, трилърът продължава.
И, ако желанието на умните и красивите около Прокопиев да ударят Цацаров с този сценарий вече се провали, то втората линия на сюжета взе да пуска много дълбоки корени.
Един от тримата руски агенти, замесени според британските служби в отравянето на Скрипал - Сергей Федотов, е влизал три пъти в България. Като първото му присъствие у нас съвпада с времето, когато Гебрев е получил симптомите на отравяне. Това даде основание на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов да легализира тезата за атака с Новичок, обявявайки заседание на комисията за контрол на спецслужбите, на което Цацаров, шефовете на ДАНС и разузнаването да докладват за Федотов. Цветанов не изключи вероятността, ако скандалът се разрасне, въпросът за изгонването на руските дипломати от България да бъде повдигнат отново. Нещо повече - Цветанов заговори и за хибридна намеса на Русия в предстоящите избори за евродепутати и за местна власт тази година.
Темата се разгърна от един от хората на Иван Костов- министърът на отбраната в неговия кабинет - Бойко Ноев. Той уверено заяви, че целта на Русия е една - да унищожи българската оръжейна индустрия. Московският възпитаник отдавна е сменил школата. Днес той твърди, че Кремъл иска от нас да спрем военното си производство. И призова да се търсят ятаците на Федотов и руските служби у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Цветанов с нова атака към Русия

По тази опорна точка скандалът със сигурност ще се разраства - право пропорционално на преговорите със САЩ за изтребителите F-16. Още повече, че той е партийно изгоден и на властта, и на опозицията.
БСП насажда усещането, че ако не спечели вота, значи той не е честен, ГЕРБ пък прегръща тезата, че ако не вземе достатъчно, виновна ще е хибридната намеса на Русия.
И двете игри са политически приемливи, но геополитически доста опасни. Защото скандалът с руските отровители и хибридни войници гърми на фона на очакваното решение на президента Владимир Путин вторият ръкав от Турски поток да мине през България. И на совалките срещу тръбата, които държавният секретар на САЩ Майк Помпео прави в Източна Европа.
България никога не се славела с успешно лавиране между велите сили. Когато сами сме се набутвали между тях, винаги сме яли шамарите и от двете страни. Скандалът "Гебрев" днес върши работа на всички партии. Важното е да не отрови държавата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай