Цацаров: Гебрев вечерял с руснаци преди отравянето

Проверяват всички лицензи за международни сделки с оръжие на боса през 2015 г.

Цацаров: Гебрев вечерял с руснаци преди отравянето | StandartNews.com

Оръжейният бос Емилиан Гебрев е вечерял със свои руски и полски партньори непосредствено преди да постъпи във Военна болница със симптоми на отравяне. Вечерите са били две - в деня, когато е получил симптомите на отравянето и предишната вечер. Това стана ясно от изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров след изслушването му в парламентарната комисия за контрол на спецслужбите. Заседанието бе закрито. Основна тема бе влизането в страната на агент на ГРУ с псевдоним Сергей Федотов. Той е сочен от британските власти като един от тримата замесени в отравянето с Новичок на руския агент и английски шпионин Сергей Скрапил и дъщеря му. Федотов е бил три пъти в България като времето на първото му влизане у нас съвпада с датата, на която Гебрев постъпва във ВМА през април 2015 г.

ВИЖ ОЩЕ: Руска следа в парите, с които Гебрев опитва да овладее Дунарит

„Проверяват се контактите на Емилиан Гебрев с лица, с които е вечерял същата вечер и предишната. Те са от руски и полски произход“, заяви Цацаров, като подчерта, че основните усилия на разследващите са насочени към установяването на контактите на оръжейния бос от април 2015 г. Според обвинител №1 данните до момента сочат, че именно някъде в тези контакти може да се търси и връзка с отравянето на Гебрев.

ВИЖ ОЩЕ: Цацаров: Гебрев не е отровен с Новичок /ОБНОВЕНА/

"В никакъв случай не твърдим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне", подчерта главният прокурор. Разследването се води за опит за убийство, като двете линии на разследване са свързани с опита за отравяне и с пребиваването на Федотов у нас. Според Цацаров единственото категорично нещо по случая е съвпадението, че Федотов е в България в деня, когато Гебрев се е почувствал зле.

ВИЖ ОЩЕ: За Гебрев, мишлетата и досиетата

Сотир Цацаров съобщи още, че комисията е решила да изиска всички лицензи за международни сделки с оръжие, извършвани от Гебрев и фирмите му през 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай