Жаблянов: Евроизборите са тест за цяла Европа

Жаблянов: Евроизборите са тест за цяла Европа | StandartNews.com

Пловдив. Евроизборите не са тест само за БСП, за партиите, а за цяла Европа. Това каза Валери Жаблянов от КБ на среща с жители на Първомай. Повече от час народният представител и колегата му Петър Мутафчиев разискваха задачите пред БСП и пред парламента и правителството.

Правителството води политика, която цели да бъде възстановена законността. В последните години, това което направи ГЕРБ бе пълно разрушаване на законовия и конституционален ред в страната. Затова и пред нас стои задачата да имаме повече гласове от ГЕРБ на тези избори, за да нямат основание да търсят реванш и да провокират предсрочен вот, категоричен бе Жаблянов.

В откровен разговор за ролята и мястото на България в Европейския съюз, за защитата на интересите на страната се чуха мненията на първомайци. Европа е съюз от нации, каза Жаблянов и допълни, че на преден план е въпросът дали Европа ще се превърне в един съюз от равнопоставени граждани и държави, които се уважават взаимно. Именно тук ролята на БСП е от значение, каза Николай Митков, председател на БСП Първомай, който представи лицата в листата на Коалиция за България, които ще трябва да отстояват в ЕП, заложените в програмата на левицата ангажименти за справедлива България в една по-социална Европа. Първомайци задаваха своите въпроси, свързани и с политиката на правителството и работата на парламента, като акцент бе поставен върху законодателството, което ще облекчи живота на хората.

Субсидиите за селскостопанските производители също бяха тема на обсъждане. Тези въпроси бяха и в основата на провелата се по-късно среща на народните представители с обществеността и бизнеса в община Първомай, на която присъства и кмета на общината Ангел Папазов. Пред тях Валери Жаблянов очерта и приетите от НС промени, които засягат и начина на функциониране на банките, и правата на потребителите. Земеделски производители поставиха отново въпросите си, свързани с изравняването на субсидиите на българските земеделци с тези, които се получават в по-старите страни, членки на съюза. Поставен бе и въпроса за монопола на търговските вериги, правата на българските производители, които трябва да бъдат защитени, и проблемите в енергетиката, където също господстват монополи и потребителите са почти незащитени.

Валери Жаблянов заяви, че парламентът е започнал работа в тази посока, за да се почувства качеството и крайната цена на услугите и на някои основни стоки. Трябва да се върнем към конкуренцията, която беше елиминирана, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай