Вторник,

Жаблянов: Евроизборите са тест за цяла Европа

От: Администратор -
718
Жаблянов: Евроизборите са тест за цяла Европа
A
A
A

Пловдив. Евроизборите не са тест само за БСП, за партиите, а за цяла Европа. Това каза Валери Жаблянов от КБ на среща с жители на Първомай. Повече от час народният представител и колегата му Петър Мутафчиев разискваха задачите пред БСП и пред парламента и правителството.

Правителството води политика, която цели да бъде възстановена законността. В последните години, това което направи ГЕРБ бе пълно разрушаване на законовия и конституционален ред в страната. Затова и пред нас стои задачата да имаме повече гласове от ГЕРБ на тези избори, за да нямат основание да търсят реванш и да провокират предсрочен вот, категоричен бе Жаблянов.

В откровен разговор за ролята и мястото на България в Европейския съюз, за защитата на интересите на страната се чуха мненията на първомайци. Европа е съюз от нации, каза Жаблянов и допълни, че на преден план е въпросът дали Европа ще се превърне в един съюз от равнопоставени граждани и държави, които се уважават взаимно. Именно тук ролята на БСП е от значение, каза Николай Митков, председател на БСП Първомай, който представи лицата в листата на Коалиция за България, които ще трябва да отстояват в ЕП, заложените в програмата на левицата ангажименти за справедлива България в една по-социална Европа. Първомайци задаваха своите въпроси, свързани и с политиката на правителството и работата на парламента, като акцент бе поставен върху законодателството, което ще облекчи живота на хората.

Субсидиите за селскостопанските производители също бяха тема на обсъждане. Тези въпроси бяха и в основата на провелата се по-късно среща на народните представители с обществеността и бизнеса в община Първомай, на която присъства и кмета на общината Ангел Папазов. Пред тях Валери Жаблянов очерта и приетите от НС промени, които засягат и начина на функциониране на банките, и правата на потребителите. Земеделски производители поставиха отново въпросите си, свързани с изравняването на субсидиите на българските земеделци с тези, които се получават в по-старите страни, членки на съюза. Поставен бе и въпроса за монопола на търговските вериги, правата на българските производители, които трябва да бъдат защитени, и проблемите в енергетиката, където също господстват монополи и потребителите са почти незащитени.

Валери Жаблянов заяви, че парламентът е започнал работа в тази посока, за да се почувства качеството и крайната цена на услугите и на някои основни стоки. Трябва да се върнем към конкуренцията, която беше елиминирана, заключи той.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички