Елхата стана 3D

Може да бъде бяла и червена

Елхата стана 3D | StandartNews.com

Тази година най-търсената елха е 3D: зелена, обемна, с триизмерни иглички, наподобяваща истинска, както от 2 метра, така и от 2 сантиметра разстояние. Българска, но и хит в 8 европейски държави. Произвежда се в единствената фабрика за елхи на Балканите - в град  Раковски. В производството й са вложени 160 хиляди евро и са ангажирани 55 човека. Вторият най-актуален модел е „заснежената“ елха – тя е като посипана със сняг. Търсена е в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватска. Снегът за нея съхне в специални производствени помещения при специална температура. Новости има и при цветовете. Освен зеленото, което е вечна мода, актуални са и елхите в бяло и червено. В Македония, например, избират дръвчета в червено. Алено избра и Мелания Тръмп за Белия дом. В Австрия най-много „върви“ оранжевото. „Преди години имаше „Barbie & Ken мода“. За момченца се търсеха елхички в синьо, а за момиченца – в розово“, коментират от фабриката. Тази мода обаче не успя да се наложи масово в България. 
Различни предпочитания има и към размерите на коледните дръвчета. В България се отчита 20-процентен ръст на гигантските елхи, високи по 12-13 и 17-18 метра. Интересът към тях расте в Словения, Хърватска, Румъния. У нас те се търсят най-вече от кметства, банки и търговски центрове. Хотели, супермаркети и офиси пък търсят елхи с размери от 2, 50 до 4,20 метра. 
Тенденциите и модата в елхите се задават всяка година на специализирани световни изложения във Франкфурт, Милано и Атланта. През 2019-2020-та хит ще бъдат елхичките със сняг само от едната страна – така, както е в природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай