Жена курсант ще похарчи 3 000 евро награда за обучение

Жена курсант ще похарчи 3 000 евро награда за обучение | StandartNews.com

Велико Търново. Старшина-курсант Никол Златева от НВУ „Васил Левски" получи Академичната награда „Трети март" в размер на левовата равностойност на 3 хил. евро в навечерието на 8 март и обеща да похарчи парите за продължаване на образоването си. Парите са награда от Община Велико Търново, която се дава на изявен курсант или студент от военния ВУЗ ежегодно.

 

Старшина Златева завършва обучението си по военна специализация „Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване" и гражданска специалност „Стопанска логистика". Средният успех от дипломата й е Отличен 5.86, а успехът от държавните изпити по гражданската специалност - Отличен 6.00. Тя владее на много добро ниво английски език и на добро ниво гръцки език. Участва в отбора по лека атлетика на НВУ „Васил Левски", като в последните три години има спечелени 9 златни и 3 сребърни медала в Държавното първенство по лека атлетика на Българската армия. През 2012 година старшина-курсант Никол Златева е участвала в две първенства в Република Сърбия – Световното първенство по планинско бягане, където печели сребърен медал, и в Балканското първенство, в което печели два бронзови медала. През 2013 година печели златен медал в Държавното военно първенство по футбол на малки врати. За проявено спортно майсторство е награждавана с грамота от министъра на отбраната. Никол Златева има участия в научни конференции, удостоена е и с две грамоти от Началника на НВУ „Васил Левски" за издигане престижа на ВУЗа. Тя е завършила с отличие Националната априловска гимназия в родния си град Габрово, но още последната година в училище избрала да кандидатства във военния университет в старата столица.

 

"Моите родители ме подкрепиха напълно, а приятели, които са завършили НВУ, ме ориентираха каква е разликата в обучението на курсантите и студентите. С парите от наградата смятам да продължа обучението си тук и ще запиша магистратура. Не съм мислила дали бих участвала в международна мисия, но ако ми се отдаде възможност - защо не. Дори бих изпробвала възможностите си и в "Сървайвър", казва тя.

 

За да поддържа форма, тя тича всеки ден, минавайки поне по 8-10 км. Сега се готви усилено за поредното общоармейско състезание, което ще се проведе през април в Сливен. Когато не е на пистата или в залата за подготовка, старшината обича да готви пиле с ориз и други класически рецепти.

 

Наградата „Трети март" е учредена през януари 2008 г. от Великотърновски общински съвет. Присъжда се на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски", който е последна година, редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортна, културна и обществена дейност, без административни наказания. Наградата се връчва ежегодно по повод Националния празник на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай