Понеделник,

За първи път близнаци са носители на президентския медал на АУБ

От: Failed to load user -
1043
За първи път близнаци са носители на президентския медал на АУБ
A
A
A

Благоевград. Братята - близнаци от Сърбия Бобан и Иван Маркович са носителите на Президентския медал за 2014 г. на Американския университет в България. Те бяха наградени на тържествената церемония за отличаване на изявени студенти, провела се в неделя във висшето учебно заведение.

Двамата завършват АУБ с две специалности – „Политически науки и международни отношения" и „Бизнес администрация". Братята спечелиха Комисията по избор с множеството дейности, в които участват, със своята страст към образованието, както и с осъществяването на общественополезни проекти. Бобан и Иван са активни участници в студентския живот на АУБ, а в списъка с техните постижения и занимания са участие в Настоятелството на АУБ, съветване в академичната област на връстници, заемане на ключови позиции в BLIMUN, членове на почетното общество Phi Beta Delta, участие в Клуба по политически науки към и Клуб за по-добро общество към университета. Освен това, Иван е вицепрезидент на Организацията на сръбските студенти в чужбина, а брат му Бобан пък е поддръжник на библиотеката в родния им град Прибой, където са дарили над 100 издания. Те са първите в рода си, които ще завършат висше образование. Затова посветиха отличието си на всички студенти, които първи в семействата си ще получат диплома от университет.

„Дойдох в АУБ с надеждата, че получавайки висше образование, ще мога да бъда свободен и достоен гражданин на света, който ще допринесе за неговото развитие. През четирите си години в университета аз откривах академични хоризонти, развих лидерски качества, справях се с успехите и провалите си, научих житейски уроци, открих нови приятели, правих грешки, влюбих се и давах мамксимума от себе си, за да успея. На дипломирането ще нося този медал с гордост, защото знам, че аз мога да допринеса за промяната, която искам да видя в света", заяви Бобан. „Днес ние сме горди от себе си, от хората, които са ни дали знание, и от постиженията си. Но най-вече, ние сме благодарни на всички, които ни дадоха шанс това да се случи, които ни мотивираха, подкрепяха и ни подадоха ръка в нашите големи стъпки към развитието. Президентският медал е голямо признание за нас", каза Иван.

142 студенти бяха отличени в почетния списък на президента. Те получиха това признание за успех между 3.8 и 4.00 по четирибалната система (между 5.80 и 6.00 по българската система на оценяване) за не по-малко от два семестъра. На церемонията бяха отличени и 70 студенти, които са получили стипендии от АУБ за своите постижения.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички