За първи път близнаци са носители на президентския медал на АУБ

За първи път близнаци са носители на президентския медал на АУБ | StandartNews.com

Благоевград. Братята - близнаци от Сърбия Бобан и Иван Маркович са носителите на Президентския медал за 2014 г. на Американския университет в България. Те бяха наградени на тържествената церемония за отличаване на изявени студенти, провела се в неделя във висшето учебно заведение.

Двамата завършват АУБ с две специалности – „Политически науки и международни отношения" и „Бизнес администрация". Братята спечелиха Комисията по избор с множеството дейности, в които участват, със своята страст към образованието, както и с осъществяването на общественополезни проекти. Бобан и Иван са активни участници в студентския живот на АУБ, а в списъка с техните постижения и занимания са участие в Настоятелството на АУБ, съветване в академичната област на връстници, заемане на ключови позиции в BLIMUN, членове на почетното общество Phi Beta Delta, участие в Клуба по политически науки към и Клуб за по-добро общество към университета. Освен това, Иван е вицепрезидент на Организацията на сръбските студенти в чужбина, а брат му Бобан пък е поддръжник на библиотеката в родния им град Прибой, където са дарили над 100 издания. Те са първите в рода си, които ще завършат висше образование. Затова посветиха отличието си на всички студенти, които първи в семействата си ще получат диплома от университет.

„Дойдох в АУБ с надеждата, че получавайки висше образование, ще мога да бъда свободен и достоен гражданин на света, който ще допринесе за неговото развитие. През четирите си години в университета аз откривах академични хоризонти, развих лидерски качества, справях се с успехите и провалите си, научих житейски уроци, открих нови приятели, правих грешки, влюбих се и давах мамксимума от себе си, за да успея. На дипломирането ще нося този медал с гордост, защото знам, че аз мога да допринеса за промяната, която искам да видя в света", заяви Бобан. „Днес ние сме горди от себе си, от хората, които са ни дали знание, и от постиженията си. Но най-вече, ние сме благодарни на всички, които ни дадоха шанс това да се случи, които ни мотивираха, подкрепяха и ни подадоха ръка в нашите големи стъпки към развитието. Президентският медал е голямо признание за нас", каза Иван.

142 студенти бяха отличени в почетния списък на президента. Те получиха това признание за успех между 3.8 и 4.00 по четирибалната система (между 5.80 и 6.00 по българската система на оценяване) за не по-малко от два семестъра. На церемонията бяха отличени и 70 студенти, които са получили стипендии от АУБ за своите постижения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай