Вузове си искат земи от царско време

Вузове си искат земи от царско време | StandartNews.com

 

София. Реститути посягат на земи, дадени за образование по царско време. Това се жалваха ректори на водещи университети. В писмо до областния управител Данаил Кирилов те ще настояват за промени в новия кадастър на Студентски град. "Ще искаме имотите, за които имаме документи, да не подлежат на реституция по никакъв повод", казаха ректорите.

Проблеми с терените имат Софийският университет, Техническият, УНСС, Минно-геоложкият. В новия кадастър 25 от сградите на ТУ-София са описани погрешно, оплака се ректорът проф. Марин Христов. Имало случаи, когато градинката и пътеката между две сгради са върнати чрез реституция и в момента собствениците си ги искат.

"Ако кадастърът влезе в сила, те могат дори да си заградят района и да строят там. Тогава няма да можем да преминаваме дори между собствените си учебни корпуси и общежития", каза проф. Христов. В Панчарево пък, където Техническият имал хангар за лодки, реститути направили ров и започнали мащабен строеж. Сега не можем да преминем, за да стигнем до собствения си имот, оплака се Христов. Според ректорите проблемът идва от това, че част от дарените им от държавата земи в различни периоди са били деактувани и връщани на частници, без държавата да има това право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай