Четвъртък,

ВТУ закрива специалности и пенсионира професия

От: Администратор -
ВТУ закрива специалности и пенсионира професия
A
A
A

Просветното министерство готви изключително мащабна програма за оптимизиране на разходите на Великотърновския университет. Неотдавна стана ясно, че той има 1,6 млн. задължения за строителни дейности, а преподаватели чакат хонорари за магистърските програми в размер на 1,2 млн. Съгласно програмата за оптимизация на вуза, предложена от МОН на кабинета, до края на 2016 г. трябва да бъде преодолян бюджетният дефицит, а до 1 януари 2019 г. да се намали фонд "Работна заплата" до размера на държавната субсидия.

Сред мерките, които ще бъдат предприети, е спиране на приема в тези специалности, в които през 2015-16 година са се записали под шестима студенти. Такива са 13 специалности, сред които славистика, русистика, математика и информатика, приложна математика, скулптура, реставрация и консервация. Друга оздравителна мярка, която ще бъде приложена, е пенсионирането на всички преподаватели, които са достигнали задължителната пенсионна възраст. Ще бъдат съкратени и петима души от административния персонал, ще бъдат прекратени и договорите за предоставяне на услуги с адвокатски кантори.

През следващите години поетапно ще бъде съкращаван административен персонал с по 10 или 5 на сто. Въвежда се мораториум за обявяване на нови конкурси за доценти и професори до разработване на критерии за заемане на тези длъжности. Ще бъдат намалени с една трета възнагражденията на научните журита. Онези кандидати, които искат да придобият степента доктор на науките, сами поемат разходите си.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички