Второ класиране извади 326 ученици от гимназиите в София

Второ класиране извади 326 ученици от гимназиите в София  | StandartNews.com

София. Второто калсиране за гимназиите след седми клас разочарова 326 кандидат-гимназисти. Това е броят на учениците, които не попаднаха в списъците, които оповестиха днес. От регионалния инспекторат съобщиха, че те ще имат още един шанс след обявяването на свободните места за трето класиране.

"Тези 326 деца, които са останали извън класирането на този етап много внимателно да се запознаят със свободните места, родители да напишат достатъчно голям брой желания за своите деца в училищата - гнезда - това е важно, те пропускат, че това вече се случва в училищата - гнезда", посъветваха от инспектората.

Много малко са паднали баловете след второто класиране, в сравнение с първото. След първо класиране на челно място по бал бе Първа немска гимназия, следваше я Софийската математическа гимназия, а трето място зае 73-то СОУ „Владислав Граматик", известно още с името Втора немска. На четвърто място остана Първа английска гимназия, а пето си поделиха Испанската гимназия и Втора англиска. След второ класиране подредбата не се е променила особено. Единствено Втора английска е изпреварила Испанската.

До момента има опасност 13 паралелки в столицата да бъдат закрити, съобщиха от Инспектората. Интересът към изкуствата и училищата в крайните квартали е причината за закриването на класовете.

На 10 юли ще стане ясно колко свободни места ще останат в елитните гимназии за трето класиране. Рискът ще лиши някои кандидат-гимназисти от сълзи. Ако изтеглят документите си и кандидатстват, имат шанс да попаднат в елитно школо, но и да загубят онова, за което са били приети на второ класиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай