Събота,

Всяко дете с досие в нета

От: Администратор -
6599
Всяко дете с досие в нета
A
A
A

Всяка стъпка на ученици и учители се документира в електронен вариант. Отскоро и децата, и техните преподаватели в повечето школа са длъжни да си създават портфолиа, които събират пълна информация за всичко, което вършат. За учениците това е е-вариант на някогашната характеристика. Доста училища я въвеждат от първи клас, като идеята е да се събират данни както за постиженията, така и за отрицателните прояви на детето. Засега от този вариант се възползват повече частните училища, но и някои от държавните вече го изискват.

В нета преподаватели вече се съветват откъде да вземат модел на въпросното портфолио, защото за него няма единни изисквания. На един от сайтовете е качен вариант, според който документът събира данни за всички оценки на децата от входящо ниво до изпитите накрая. Има отделна графа за дневния режим на детето, интересите и хобитата му. Качват се дори детските рисунки и бележките за извинените отсъствия. В нета повечето учители споделят, че са претоварени от бумащина, защото освен това трябва да правят подобни досиета и за себе си. В отделни школа обаче, особено при по-големите ученици, децата сами събират данните за себе си. "Правят го дори с удоволствие, особено в 11 и 12 клас, защото след това тези портфолиа им помагат да кандидатстват в добрите колежи и университети в чужбина", разказа училищен директор.
Стела Стоянова

Хлапета пишат оценки на даскала

В портфолиото на преподавателите има данни както за формалните им постижения като грамоти и дипломи, така и място за препоръки от обществени организации. Много класни ръководители карат и родителите на децата в класа да им пишат препоръки. Има и цели раздели, в които учителите отговарят какво мислят за мисията на своята професия и за кариерата си.

Директор сподели, че повечето учителки поради липса на друго пишели в тези графи, че са патриоти и обичат родината си. Даскалите трябва да изброят и методите, с които преподават, както и да посочат защо са ги избрали. Някои школа карат и децата да попълват анкети с оценка за учителя. Самите портфолиа бяха въведени в последната година на ГЕРБ, но едва сега станаха изисквани в повечето школа. На практика обаче те не служат за почти нищо - школските директори дори не ги използват, като основа за това да предпочетат един или друг учител, когато обявят нови назначения.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията