Всяко дете с досие в нета

Всяко дете с досие в нета | StandartNews.com

Всяка стъпка на ученици и учители се документира в електронен вариант. Отскоро и децата, и техните преподаватели в повечето школа са длъжни да си създават портфолиа, които събират пълна информация за всичко, което вършат. За учениците това е е-вариант на някогашната характеристика. Доста училища я въвеждат от първи клас, като идеята е да се събират данни както за постиженията, така и за отрицателните прояви на детето. Засега от този вариант се възползват повече частните училища, но и някои от държавните вече го изискват.

В нета преподаватели вече се съветват откъде да вземат модел на въпросното портфолио, защото за него няма единни изисквания. На един от сайтовете е качен вариант, според който документът събира данни за всички оценки на децата от входящо ниво до изпитите накрая. Има отделна графа за дневния режим на детето, интересите и хобитата му. Качват се дори детските рисунки и бележките за извинените отсъствия. В нета повечето учители споделят, че са претоварени от бумащина, защото освен това трябва да правят подобни досиета и за себе си. В отделни школа обаче, особено при по-големите ученици, децата сами събират данните за себе си. "Правят го дори с удоволствие, особено в 11 и 12 клас, защото след това тези портфолиа им помагат да кандидатстват в добрите колежи и университети в чужбина", разказа училищен директор.
Стела Стоянова

Хлапета пишат оценки на даскала

В портфолиото на преподавателите има данни както за формалните им постижения като грамоти и дипломи, така и място за препоръки от обществени организации. Много класни ръководители карат и родителите на децата в класа да им пишат препоръки. Има и цели раздели, в които учителите отговарят какво мислят за мисията на своята професия и за кариерата си.

Директор сподели, че повечето учителки поради липса на друго пишели в тези графи, че са патриоти и обичат родината си. Даскалите трябва да изброят и методите, с които преподават, както и да посочат защо са ги избрали. Някои школа карат и децата да попълват анкети с оценка за учителя. Самите портфолиа бяха въведени в последната година на ГЕРБ, но едва сега станаха изисквани в повечето школа. На практика обаче те не служат за почти нищо - школските директори дори не ги използват, като основа за това да предпочетат един или друг учител, когато обявят нови назначения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай