Вторник,

Всеки трети шеф недоволен от младите висшисти

От: Failed to load user -
939
Всеки трети шеф недоволен от младите висшисти
A
A
A

Всеки трети бизнесмен намира незадоволително нивото на подготовка на младите висшисти, които наема на работа. Негативните оценки за качеството на висшето образование у нас остават без промяна през последните 7 години, показва анкета на БТПП. И през 2008 г., и сега делът на фирмите, които са недоволни от знанията на новопостъпващите на работа студенти, е 67-68%. Само 13% от предприемачите са доволни от нивото на висшето образование у нас.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са както по отношение на професионалните умения, така и в базисните икономически познания. Според 45% от фирмите на младите им липсват и умения за работа в екип, а според 38% - и предприемаческо мислене. Работодателите отбелязват, че завършилите висше образование трудно правят връзка между теоретичната подготовка и практическото й приложение. Недоволство има и от подготовката на учениците, завършили професионални гимназии.

В същото време работодателите изказват най-голямо удовлетворение от обучението в езиковите гимназии - там само 3% от фирмите са изказали неодобрение. Работодателите настояват университетите да завишат критериите си за прием, както и да се увеличи броят на младежите, включени в стажантски програми.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички