Връщат юпитата ни със стипендии

Връщат юпитата ни със стипендии | StandartNews.com

София. На българските студенти, които отиват да учат в чужбина, ще им бъде предлагана специална стипендия да се върнат и да работят в родината. Тази мярка ще се приложи от 2014 г., когато с Брюксел бъде договорена новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщи просветният министър Сергей Игнатов пред "Факторът Кошлуков" по ТВ7. На тези висококвалифицирани млади хора ще им бъде предлагана работа у нас по конкректни проекти за срок от 3 до 5 години. Те ще получават европейските заплати, които биха взимали във Франция или Германия, даде пример Игнатов.

Ако тръгне програмата, за такива стипендии ще може да кандидатстват и млади хора, които са завършили висшето си образование у нас.

България е на първо място в Европа по изтичане на мозъци. От една страна, това показва, че нашата образователна система все още създава качествен продукт, който може да се реализира навън, коментира Игнатов. Държавата обаче не знаела какво да прави с интелектуалния си продукт, защото бизнес средата у нас била нискотехнологична. "Така че не просто трябва да даваме стипендии да се учи някъде, а и да мотивираме младите хора да работят в родината", заключи просветният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай