Връчват наградите "Евлогий и Христо Георгиеви"

Връчват наградите "Евлогий и Христо Георгиеви"  | StandartNews.com

Наградите ще бъдат връчени на 24 май в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

„Награди „Евлогий и Христо Георгиеви" се връчват за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса. Вече са известни всички номинации. Официалната церемония по награждаването, която ще се проведе в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Церемонията е от 18:00 часа в тържественото фоайе и аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски".

В категория „Образование" са номинирани трима учени. Първата номинация е за проф. Минко Балкански - един от най-големите физици в света и почетен професор в университета „Мария и Пиер Кюри", където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Носител на орден „Стара планина" и отличието „Мигрант на годината" за 2004-та година.

Вторият в категория „Образование" е проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в Източна Европа, бивш почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и член-кореспондент на БАН, съветник по здравната политика във втория мандат на президента Георги Първанов. От 2003 г. Горчев е и съсобственик на специализираната АГ болница „Света Марина" в Плевен.

Последният номиниран е проф. Христо Глушков - историк, най-големият изследовател на дейността на карловските дарители Евлогий и Христо Георгиеви, автор на единствената моногарфия, посветена на живота и делото на двамата братя, озаглавена „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност".

Номинираните в област „Дарителство" са българският дипломат Иван Станчов, химикът Иван Анев и семейство Софка и Жельо Желеви. Иван Станчов е създател на Фондация Карин дом, която въвежда съвременни методи на работа с деца с увреждания и е дарител на Националния исторически музей. Иван Анев пък е най-щедрият дарител на Български червен кръст и с дарение от 205 000 евро закупува 24 броя медицинско оборудване за животоспасяващи процедури за лечение на деца с тежки заболявания. Семейство Желеви са носители на наградата „Достойните българи" за 2013 година. Те са дарили полученото държавно обезщетение за смъртта на дъщеря им Валерия Желева, загинала при пожара във влака София-Кардам на петте учебни заведения, където се е обучавала тя.

Трима българи получиха номинации и в категория „Бизнес" на „Награди „Евлогий и Христо Георгиеви" за принос към българското общество", съобщава още Нова телевизия. Имената на Васил Терзиев, Светлин Наков и Христо Тенчев бяха обявени на Световната среща на българските медии в Прага. Васил Терзиев е съосновател и директор на софтуерната компания „Телерик". Светлин Наков и Христо Тенчев пък са основатели на първия Софтуерен университет в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай