Властта се върна в училище

Властта се върна в училище | StandartNews.com

София. Властта се върна в училище, за да даде старт на новата учебна година. Министри се пръснаха по гимназии и университети, за да пожелаят "На добър час!" и дадат своите напътствия към младите.

Децата да носят повече шестици вкъщи

а възрастните да бъдат внимателни шофьори и да ги пазят, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той откри новата учебна година в столичното 11-то основно училище "Свети Пимен Зографски", където е учил. Цветанов подари на всички първокласници светлоотразителни жилетки и значки, за да бъдат разпознавани на пътя.

Бях един изпълнителен, разбира се, като всяко едно момче повече ме влечеше играта и гледахме повече да спортуваме или да се занимаваме с такива игри, които ни доставят удоволствие, спомни си министрът на празника.

С питка и мед почерпи

министърът на културата Вежди Рашидов по случай новата учебна година в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София.

Младите творци да бъдат "будни, жизнени, палави, но и много отговорни, защото са длъжни да бъдат лицето на нацията", пожела Рашидов.

"Вие сте гении, още с влизането отговорностите ще ви бъдат много големи. Вие сте по-талантливите от общообразователната система, вие сте по-значимите за обществото", каза Рашидов на младежите.

Учението и спортът да вървят ръка за ръка

бъдете първи и в знанията, и в спорта през новата учебна година. Така министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков поздрави учениците в Трето основно училище в Благоевград.

В първия учебен ден той бе гост на школото, което ще получи 1 милион лева от държавата за изграждане и реновиране на спортната си база. С издигане на училищното знаме започна тържествената програма по откриване на новата учебна година.

Обещавам повече пари за здраве

каза здравният министър Десислава Атанасова на откриването на академичната учебна година в Медицинския университет.

Тя поясни, че ще настоява в здравната система през следващата година да влязат 150 млн. лв. повече. Здравният министър отчете още, че за последните три дни доброволно са дарили кръв 590 столичани и недостигът на кръв от групите А и 0 вече е почти наваксан. Кампанията обаче ще продължи и днес.

Найденов пя студентския химн

при откриването на новото студентско общежитие в Тракийския университет. Земеделският министър бе гост в първия учебен ден на вуза, който самият той е завършил. Мирослав Наденов поздрави преподавателите и студентите, пя със тях и цитира наизуст на безупречен латински едни куплет от студентския химн „Гаудеамус  игитур…”. Найденов извини премиера Бойко Борисов, който трябваше да открие новата сграда, но неотложни ангажименти са го за задържали в столицата. Министърът подчерта, че подкрепата на младите хора е последователна и трайна политика на правителство. Новото общежитие се е строило повече от две десетилетия, но едва в последните няколко години били отпуснати 5-6 милиона, за да бъде завършено. То ще разполага със 350 места в стаи с по две легла, с всичко необходимо за студентите на всеки етажа – читалня, пералня, кухня, кафе-бар и др. На партерния етажа са отделени и няколко стаи да студенти с физически увреждания. Символичен бил и месечния наем – 40 лв през лятото и 45 лв – зимата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай