Висше на промоция

В Уелс дават 5 бона на студент, Уестминстър плаща и квартирата

Висше на промоция | StandartNews.com

Откакто Англия вдигна таксите за висше, все повече университети се опитват да примамят студенти със стипендии и различни промоции. Цените, на които човек може да се образова на Острова, в момента варират около 8-9000 лири. На много места обаче може да спестите от сумата, защото вузът ще финансира част от обучението ви.

Английското образование излиза скъпо? Питайте за това студентите в Бангор, Уелс. Онези, които кандидатстват там, имат уникалния шанс да не платят нито лев за обучението си, ако покажат отличен успех.

Висшето училище дава 5000 лири стипендия на всички младежи с висока академични постижения. Офертата е валидна за "тежки" специалности като химия, биология и психология, но и за онези кандидат-бакалаври, които са избрали да учат на Острова музика или спорт. Тъй като самото правителство на страната отпуска автоматично финансова помощ на всички студенти от ЕС, таксата им се намалява до 3465 лири. Стипендията може да бъде ползвана, за да се покрие този остатък, и така на практика образованието ще ви излезе безплатно. Университетът в Бангор дава и други стипендии - онези, които положат успешно изпита на университета на 30 януари, ще получат 3000 лири, с които могат да си намалят таксата. Такава субсидия се отпуска за над 20 специалности, сред които химия, математика, бизнес науки, всички видове езици, медии и театър. Ако пък доходът на семейството ви е по-нисък, можете да получите и още един вид стипендия - социална. Ако фамилните приходи са под 25 000 лири на година, младежите могат да се сдобият с 1500 лири субсидия. Отпускат се и спортни стипендии до 2000 паунда на година.

Университетът Абърсуит пък дава от 700 до 1100 лири стипендия при годишен доход на семейството по-малък от 34 090 лири. Срещу полагане на изпит по два предмета може да се сдобиете и със стипендия за висок успех. Не е задължително да пътувате до чужбина, за да положите тестовете. Те могат да бъдат издържани

и у нас в офисите на консултантска фирма "Интеграл". Университетът дава също спортни и музикални стипендии - по 500 лири на година.

Есе "Защо трябва да спечеля тази стипендия" пишат пък студентите в университета Glamorgan в Уелс. Висшето училище дава 1000 лири субсидия на младежите в ИТ-специалностите. Една сума в също такъв размер отпуска и бизнес факултетът. Имате време да се подготвите - срокът за кандидатстване за тези пари е юни 2013 година. Висшето училище не е пропуснало и магистрите - ако имате успех между 5.00 и 6.00, може да получите 1500 лири субсидия от университета еднократно.

Университетът Уорчестър в Англия пък прави отстъпка от 3000 лири в таксите на онези първокурсници, чиито семейства имат доходи под 25 000 лири. Таксата там е от ниските - малко над 6000, така че ще ви се наложи да покриете само половината от сумата. Може да го направите, теглейки заем. Студентите с отличен успех и много извънкласни дейности пък могат да получат още 1000 лири за година. Същата сума се дава и на кандидат-магистрите с висок успех от бакалавърската диплома.

Най-атрактивно от всички е предложението на университета в Уестминстър, който покрива не само таксата за обучение, но и разноските за живот, та чак до самолетните билети до Острова и обратно. Условието за кандидатстване е младежът да е от Източна Европа и да възнамерява да се върне обратно в родината след завършване на висшето си образование. Парите се отпускат по сбор от критерии - успех, академичен потенциал и финансови нужди. Същият университет покрива напълно и таксите за магистри в някои направления, като например връзки с обществеността и английска литература. Кандидат-магистри с висок академичен успех също могат да получат стипендии, които покриват таксата и разноските за живот. Става дума само за студенти, избрали специалности в областта на бизнеса. С парите ще се сдобият шестима от тях. Срокът за кандидатстване за самата стипендия е 31 май. В прословутата МBA - магистратура, която е изключително скъпа, пък университетът покрива половината от таксата. Има и специални стипендии за млади фотографи - студентите, приети в тази специалност или във фотожурналистика, получават 2500 лири отстъпка от цената.

Намаление на таксите обещава и университетът в Хъл. Там студентите получават 3000 лири отстъпка, ако годишният доход на фамилиите им е под прага от 25 000 лири. Магистри, избрали специалности в областта на политиката, пък могат да получат 1000 лири. За парите се кандидатства с кратко есе.

Университетът Болтън пък отпуска 3000 лири, равномерно разпределени като отстъпки в няколко области. 1200 от тях представляват намаление на таксите за първата година, а 800 лири се свалят от цената на общежитието. Останалите 1000 лири са финансова помощ за издръжката на самия младеж.

До 5000 лири стипендия дава и университетът в Есекс. Три от тях са за младежи, избрали да учат специалности в областта на изкуството. Две стипендии от 3000 лири пък отиват за студенти, предпочели математически науки. Кандидат-магистри с високи академични постижения, потенциал за развитие и финансова нужда пък вземат по 5000 паунда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай