Петък,

Висока летва за обучението на учители като при доктори и архитекти

От: Администратор -
1322
Висока летва за обучението на учители като при доктори и архитекти
A
A
A

Варна. Учителската професия е не по-малко от лекарската. Затова предлагаме да стане регулирана професия в специалната стратегия за развитие на педагогическите кадри. Това каза след парада за Гергьовден във Варна образователният министър проф. д-р Анелия Клисарова. Според нея трябва да се вдигне летвата за подготовката на учители, както е при доктори и архитекти. Тя трябва да отговаря на много по-строги критерии в провеждането на образованието на учителите, както е по медицина. Ако университетът не отговаря на тези изисквания, няма да получи акредитация.

Държавата стриктно трябва да проверява учебните планове и качеството на подготовка. Не може всеки да подготвя учители, категорична е Клисарова .Тя посочи, че стратегията за развитие на педагогическите кадри влиза в МС до две седмици. Много важен момент е да се направи не само регистър на тези 90 000 учители в страната, но и платформа, чрез която да се управлява кариерното им развитие. Не както досега не е ясно какви курсове се правят за квалификация, неорганизирано, а трябва да има разписан алгоритъм как да се провежда. Много пари се дават за квалификация, трябва да се знае какво са научили, каза още министър Клисарова. Тя посочи, че се обсъжда въвеждането на стажант учители –от студенти в четвърти и пети курс , които да влизат в училище и да получават определено възнаграждение за стажа си. Необходими са промени в наредбата - от младши към старши учител да не са нужни тези 10 години, а да се има предвид качеството на работата и квалификацията.

Няма да помрачим празника 24 май на учениците и абитуриентите, разговаряхме с ЦИК и общините. Зрелостниците няма да се събират в двора на училището. Всяка община ще решава къде е удобно да ги изпратят, каза Клисарова.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията