Вдигат заплатите на учителите до 35 г. от 1 юли

Вдигат заплатите на учителите до 35 г. от 1 юли | StandartNews.com

София. От 1 юли ще има увеличение на заплатите на учителите до 35 години между 30 и 50 лв. Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, цитирана от БГНЕС.

Няма промяна в подготовката за изпитите на 21 и 23 май за 7 и 12 клас. Отнасяме се много сериозно, защото знаем колко важна е задачата, която има Министерството на образованието. Всичко върви по план и бланките за изпитите се подготвят, обясни министърът. И уточни, че първо ще се проведе матурата, след което резултатите от изпитите ще определят скалата на оценяване.
"Възможно е да се направи минимум, който е за тройка и ако учениците са под него, да повторят изпита си", уточни Клисарова.

Всички говорят за качество на образованието и това е една първа стъпка към гарантирането му. Така министърът обясни желанието на министерството да въведе нова скала за оценяване на матурите. "Идеята е не да направим скалата така, че да отчетем много висок процент на завършили матурите си, а така, че да гарантираме, че този, който е взел матурата си е достатъчно подготвен за висшето си образование или бъдеща работа", обясни тя. И изтъкна, че новата скала ще мотивира учениците.

Министерството обмисля и въвеждането на стажанти учители, които да работят в училищата. По този начин практиката на студентите ще бъде по-дълга и полезна за тях.

Учителите трябва да са в регулираните професии. От друга страна университетите трябва да имат единни стандарти за качествата и уменията за завършващите педагогика, които трябва да са по единни програми и качество, каза още Анелия Клисарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай