Вдигат учителските заплати от октомври

Вдигат учителските заплати от октомври | StandartNews.com

Заплатите на учителите ще бъдат повишени от октомври тази година, съобщи вчера в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева са разговаряли с министъра на финансите Владислав Горанов късно в понеделник, когато са получили уверение за допълнително финансиране в размер на 20 млн.лв. за средното образование, обясни синдикалният лидер.

Пламен Димитров заяви още, че средствата са предвидени за възнагражденията в средното образование за оставащите три месеца до края на годината. "Това беше наша битка през последните няколко месеца да покажем, че има нужда и възможност от бюджета да се отделят средства за големите системи, където се очаква заплатите да растат", коментира президентът на КНСБ. Увеличението на учителските заплати ще е между 7 и 10 на сто, според механизма за използване на допълнителните средства.

Ако парите се насочат само към педагогическия персонал, максималното нарастване на възнагражденията ще е с 10%. Очаква се в следващите две седмици начинът за разпределяне на парите да бъде договорен между Министерството на образованието и Синдиката на българските учители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай