Вдигат парите за студентски стипендии

Прависти и медици няма да вземат евростипендии, но може да се увеличат парите от бюджета за същата цел

Вдигат парите за студентски стипендии | StandartNews.com

С промяна в постановление

Парите за студентски стипендии може да бъдат увеличени. Това стана ясно по време на разговор между министъра на образованието Меглена Кунева и студентските съвети. Студентите протестираха, тъй като евростипендиите са насочени само към конкретни приоритетни професионални направления, което лишава от бонуси медици и прависти. Възможно е обаче те да бъдат компенсирани с отпускането на повече или по-големи стипендии от държавни бюджет.

Решението е да се създаде работна група за промяна в постановлението за определяне на размера на студентските стипендии. Така може да бъдат дадени възможности на университетите, които имат по-голям остатък в бюджетите си, сами да учредяват и раздават стипендии по свои критерии. Кунева даде като пример в това отношение медицинските университети, които редовно имат такъв преходен остатък. Тя посочи, че ще бъде дадена възможност 10% от тези пари да бъдат отделяни за стипендии.

Министър Кунева обяви по време на срещата, че е фалшива информацията за оттеглянето на държавата от финансирането на студентите по медицина. Напротив, най-много бюджетни средства отиват за издръжката на тази специалност. Данните на министерството показват, че държавата дава около 7600 лв. за издръжката на един студент по медицина през 2016 г., по стоматология - 8100 лв, фармация - 7400 лв. За сравнение - обучението за бъдещите юристи излиза около 1200 лв., на инженери от 1500 до 2000 лв. Доста по-ниска е издръжката за икономисти, административно управление и туризъм - около 700 лв. на студент. Общият бюджет за 2016 г. само за издръжката на всички студенти по медицина, фармация и стоматология възлиза на близо 60 млн. лв. Докато за икономисти, административно управление и туризъм е два пъти по-малко - около 33 млн. лв.

Бизнесът все по-остро поставя въпроса с финансирането на медицинските университети и субсидирането на кадри, които след това бягат в чужбина. Така излиза, че държавата субсидира работна ръка за външните пазари. Голяма част от инженерите също заминават в чужбина, но данните показват, че заминаващите медици са два пъти повече.

Три стипендии за млади дизайнери

Едно от най-престижните италиански висши училища за мода /NABA/ удължава срока, в който трябва да бъдат дадени 3 специални стипендии за българи. Те покриват половината от таксата за обучение в магистърските програми на английски.
За тях могат да кандидатстват студенти с диплома за бакалавър или последна година в обучение за бакалавърска степен. Може и да кандидатстват хора, които нямат нужната академична квалификация, но за сметка на това имат опит в тази сфера. Срокът за кандидатстване е 10 юни. При подаването на документите е необходимо да бъде представено и портфолио, както и сертификат за владеене на английски на нужното ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай