Вапцаров, Ботев и Дебелянов на изпита в СУ

Вапцаров, Ботев и Дебелянов на изпита в СУ | StandartNews.com

София. „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров" е темата, която се падна на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет. Вторият вариант за изпит е съпоставка между два цитата от „Сиротна песен" на Дебелянов и „Хайдути" на Ботев:

„...Ще си отида от света -
тъй както съм дошъл, бездомен,
спокоен като песента,
навяваща ненужен спомен" (Сиротна песен" на Дебелянов)

и

„...Затуй му пее песента
на Странджа баир гората,
на Ирин-Пирин тревата..."( „Хайдути" на Ботев)

1423 младежи са дали заявка за участие в предварителния изпит по български език и литература в Алма Матер тази година.

Заместник-ректорът по учебната дейност на Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Стефанова поздрави кандидат-студентите. Тя изрази убеждението си, че всички ще се справят добре на традиционно най-интересния изпит и пожела успех на всички. Председател на изпитната комисия е проф. Бойко Пенчев.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационни науки; Архивистика и документалистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Арменистика и Кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай