Вълчев: Раждаемостта спада с повишаване на образованието

Вълчев: Раждаемостта спада с повишаване на образованието | StandartNews.com

Премиера носи цялата отговорност. Подадените оставки са личен акт на министрите. Те са изключителни професионалисти. Коалицията е устойчива, нормално е да има различни мнения по различни въпроси, който се изглаждат с разговор.

Това каза образователният министър Красимир Вълчев в ефира на предаването „Беновска пита" по Канал 3.

„Когато хората са по-образовани, раждаемостта спада. Насърчаваме раждаемостта с всички инструменти, които имаме, но това е факт в цяла Европа, раждаемостта спада с повишаване на образованието.", коментира министърът

„Няма нищо по-хубаво от четенето на книги, но трябва да осъзнаем че електронните технологии променят образованието. В тази посока работим. Трябва да развием дигиталната култура.", каза Вълчев, който обясни, че в училищата, където са въведени дигитални дъски, директорите споделят, че успехът се вдига. „Бъдещето е на изкуствения интелект.", категоричен бе той.

Недостигът на технически кадри в следващите години ще е голям, той и сега е голям, каза министър Вълчев, като обясни, че за изчезващите професии се отпускат по-големи специалности.

„В днешни дни, говорейки за дигитализиция, учениците използват все повече електронни ресурси. Пролетта регламентирахме електронни варианти на учебниците, учениците чрез персонални устройства ще могат използват тези.", каза той.

"Тази години електронните дневници могат да бъдат единствена опция, вече няма задължение за водене на хартиен дневник. Няма задължение всички училища да водят електронни действия.", обясни Вълчев.

Около 7 млн. лева са спрените помощите на родители, които не пращат децата си на училище. Промяната е тези средства да отиват обратно в образователната система. Учителите пък имат възможност да насочат тези пари към закупуването на тетрадки и маратонки за децата, заяви той.

Най-проблеми са учителите по математика и физика. Учителската професия ще продължи да бъде престижна, но не по този начин, в който е в момента. Най-важно е да възпитаме децата с да уважават учителите си. С родителите трябва да бъдем съюзници, заключи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай