Сряда,

Ваканция с книга в летните школа

От: Администратор -
4591
Ваканция с книга в летните школа
A
A
A

Забавачки предлагат плуване, туризъм и турове по музеите

Забавно четене с драматизиране на приказки, спорт и различни игри забавляват малчуганите, които прекарват лятото в София. Докато мама и татко са на работа, хлапетата вече могат да прекарат деня в различни развлекателни и полезни занимания. Десетки училища, забавачки и читалища в столицата са изготвили програми, с които да осигурят смислено прекарване на свободното време на децата. Столичната община публикува програмата на школата и просветните институции за юни, юли и август, така че родителите да се ориентират за възможностите. Всички варианти за лятна заетост по райони могат да се открият на http://pist.sofia.bg/docs/Programa_vakanciya_2015.pdf

Уроци по плуване предлага детска градина в Света Троица, като заниманията се провеждат в басейна на 45-о ОУ. В друго обединено детско заведение се организира спортна академия. Детска академия в планината и екскурзии, както и спорт сред природата предлагат в район "Красно село". Летните лагери в забавачки и школа са се погрижили децата да не скучаят. Състезания с велосипеди и забавни уроци по безопасно движение ще има в детските градини, които не са затворили за лятото.
Читалищата също предлагат различни школи и курсове, с които да ангажират малчуганите през летните месеци. Повечето наблягат на литературата и изкуството, но с повече забавление. В читалище "Бачо Киро" например провеждат "Ваканция с книга - четем, разказваме, играем". Приятели на книгата могат да се открият и в "Средец". В читалището, което носи името на Николай Хайтов, също има лятна арт академия с театър, рисуване и посещения на музеи, а в "Пенчо Славейков" организират и туристически маршрути. Център по забавна математика привлича в читалище "Пробуда". Поход до паметника на Тодор Александров организират от "Кузман Шапкарев".

Повечето летни школа наблягат на спорта. В Банкя може да се тренира тенис на корт. Аеробика и фитнес има към Спортен клуб "Академика". Футбол, волейбол и баскетбол могат да поиграят безплатно в 6-о СОУ, а спортните площадки на 9-а френска гимназия и на 7-о СОУ са отворени сутрин. Приложно колоездене се организира в 85-о СОУ.
Всички предложения, независимо дали са от детски заведения, училища или читалища важат за децата от целия град, няма ограничения по райони, обясниха от Столичната община. Групите са по 20-30 деца. Цената е много различна за различните форми, но когато лятното школо е целодневно, в нея влиза застраховка и медицинско обслужване.

Хлапета на пикник с чистене на Витоша

В район "Сердика" се грижат за "клиенти" на детската педагогическа стая

На екскурзия с пикник и почистване на Витоша. Подобни летни занимания организират от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Сердика". "Програмата е за две седмици и винаги започва на 1 юли", обясни Мая Митева. В групите има деца в риск, полусираци и сираци, изобщо хлапета, които имат нужда от възпитателна и превантивна работа. Едновременно с това те имат и разходки, и забавления. "Миналата година правихме поход, който съчетахме с почистване в местността Бялата вода", разказа Митева. В храма "Свети Мина" пък отец Борис им говорил за вярата и за нравствените ценности. "Разхождаме ги в центъра, посещаваме музеи, тъй като има деца, които рядко излизат от квартала си", допълва Митева.

Интересна част от заниманията са и посещението в Националната библиотека и в криптата на храм-паметника "Александър Невски". Любимо място е и зоопаркът. Предвиден е и спорт, водят децата на плуване, а на басейна те могат да се забавляват и с игра на шах и монополи.
Специална насоченост имат обаче заниманията с насоченост против пушенето, пиянството и футболното хулиганство. Малчуганите пробват специални очила, с които разбират как се чувства шофьорът, когато е с 3 промила алкохол. Пушеща кукла пък показва директно как се отлага никотинът в дробовете.

Музика и танци в Столичния център за работа с деца

Музика, танци, театър, забавни игри, образователни посещения в музеи предлагат за хлапетата от Столичния център за работа с деца. Питомците на летния лагер ще могат да разгледат историческия център на София с руините на древна Сердика и да отидат до зоопарка. Излети в планината, карнавали и спартакиади също ще забавляват малчуганите.
Родителите могат да избират от трите филиала на центъра. В "Лозенец" се предлагат целодневни занимания от 8.30 до 17.30 часа за 60 деца. Филиалът в "Бели брези" е отворен със същото работно време и има капацитет 90 деца. Толкова могат да се запишат за лятно школо и във филиала в "Надежда", там заниманията са до 10 юли. Записването става на място във всеки един филиал, където родители могат да получат и повече информация.

Първолаци рисуват в парка "Врана"

Лятно училище за първолаците тази година организира и столичното 1-во СОУ. За малчуганите е направена целодневна организация с екскурзии, разходки, съчетани с полезни и забавни уроци, които не натоварват. С "отборни" червени, зелени и жълти шапки и фланелки децата ходиха по различни маршрути в столицата.
В парка "Врана" пък хлапетата получиха материали за рисуване - скицници, цветни моливи и водни бои. Те нарисуваха най-красивите места от парка - езерото с лиите, алпинеума "Далем" и фонтана пред двореца. Рисунките им ще бъдат подредени в изложба, а най-добрите ще участват в общата изложба от пленера. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма Европа съвместно с Фонда за иновации в културата.

Игри в музея и зоопарка

За 15-и пореден път тази година в Зоологическата градина в София се организира лятно зооучилище. То е с петдневна програма по екологично образование. Заниманията се водят в две възрастови групи от 7 до 10 г. и от 11 до 14 г. За юли всички места вече са запълнени, предупредиха от зоопарка. Любителите на животните обаче ще могат догодина по-отрано за се включат в списъците. В София се проведоха и археологически игри за деца. Това стана в Музея за история през юни.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички