В Северозапада: Няма деца, закриват шест паралелки

В Северозапада: Няма деца, закриват шест паралелки | StandartNews.com

Ученици от Кърджалийско на стаж в Австрия и на работа за 420 лева

По три паралелки, планирани предварително, съкращават в Монтанско и Видинско, съобщиха от регионалните инспекторати на образованието. В Монтана не достигат ученици за паралелките "Компютърна техника и технологии" и "Програмно осигуряване" в професионалната гимназия по техника и електротехника "Христо Ботев" и "Информационни технологии" в СОУ "Йордан Радичков". В областта на изпит за завършен седми клас са се явили 1093 ученици. В първото класиране са участвали 452. За желаната професия или профил са се класирали 442. Останалите 10 ще намерят места при второто класиране, смятат от инспектората.

И във Видин не са събрани ученици със завършен седми клас за паралелка с изучаване на биология в природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи", която е съществувала дълги години. Липсват и кандидати за хотелиери, поради което паралелката с тази специалност в гимназията по туризъм "Михалаки Георгиев" пада, както и една паралелка с изучаване на чужд език в СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик. Закриването на по три паралелки в двете области се приема като успех, тъй като през предишните години са били съкращаване по 6-8 паралелки.

В Кърджалийско пък все повече машиностроителни фирми изпитват глад за работници, коментира директорката на ПГ "Васил Левски" (бившият механотехникум - бел. ред.) Нина Терекиева. Тя уточни, че през това лято възпитаници на гимназията ще работят в машиностроителния цех в с. Комунига, община Черноочене, срещу заплата от 420 лв. на месец. От няколко години ученици от кърджалийски професионални гимназии стажуват в чужбина по различни европейски програми - Испания, Италия, Турция. За трети път единадесетокласници от Гимназията по електроника в Кърджали ще бъдат на стаж по програма "Еразъм" в Австрия, град Волфсберг. Българските младежи ще работят в модерни предприятия, занимаващи се с компютърна диагностика и управление на автомобила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай