Понеделник,

В образователното министерство няма да има съкращения

От: Failed to load user -
195250
В образователното министерство няма да има съкращения
A
A
A

София. В Министерството на образованието няма да има съкращения, съобщи просветният министър Анелия Клисарова. Преди дни финансовото министерство разпрати препоръка за 10% съкращение на средствата за заплати в администрацията. Клисарова отбеляза, че в МОН това няма да бъде постигнато чрез механични съкращения, но може да има обединение на структури.

Пред БНР Клисарова отново посочи, че ще настоява средствата за образование да достигнат 4% от БВП. Секторът ще бъде приоритет за бюджета за следващата година.

„Ние не предвиждаме съкращения в министерството. Не мисля че трябват едни съкращения просто механично. Трябва да се търсят дейностите, които обезпечава министреството и те да бъдат обезпечени със самите хора", каза министърът.

По думите й образованието ще е приоритет на Бюджет 2014.

„Изключително важно е не само колко средства ще има, а как ще бъдат разпределени и вложени, за да постигнем по-добра ефективност на образованието. Ще търсим влагане на средства и ефект от тези политики, които ще водим през 2014 г.", допълни Клисарова.

Тя подчерта, че е важно и какви политики ще бъдат разписани със средствата от бюджета.

„Винаги се борим за по-високо и достойно заплащане на учителите, защото това е необходимо и по отношение на техния статус и по отношение на програмите, които искаме да включим в педагогическите специалности и въобще за педагогическите кадри. В МОН се разработва стратегия, която ще включва не само заплати, а и възможности за кариерно развитие, за квалификациите, във връзка с наредба номер 5. Тя ще включва социален пакет, така че да мотивираме младите хора да идват в педагогическите специалности и да остават учители", каза още министърът.

Клисарова спомена, че се очаква оптимизиране на делегираните бюджети на училищата и това може да направи по справедливо разпределението на възнагражденията на преподавателите.

Тя отново се обяви против идеята за държавно финансиране на частните училища:

Ще има и увеличение на средствата за БАН, но не е сигурно дали ще достигнат исканите от учените 84 млн. лв., каза Клисарова.

Военното обучение ще влезе в учебната програма заради засиления интерес на учениците, каза министърът. То обаче не е като обучението преди, а е по-скоро обучение за реакции при кризисни ситуации.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички