В образователното министерство няма да има съкращения

В образователното министерство няма да има съкращения | StandartNews.com

София. В Министерството на образованието няма да има съкращения, съобщи просветният министър Анелия Клисарова. Преди дни финансовото министерство разпрати препоръка за 10% съкращение на средствата за заплати в администрацията. Клисарова отбеляза, че в МОН това няма да бъде постигнато чрез механични съкращения, но може да има обединение на структури.

Пред БНР Клисарова отново посочи, че ще настоява средствата за образование да достигнат 4% от БВП. Секторът ще бъде приоритет за бюджета за следващата година.

„Ние не предвиждаме съкращения в министерството. Не мисля че трябват едни съкращения просто механично. Трябва да се търсят дейностите, които обезпечава министреството и те да бъдат обезпечени със самите хора", каза министърът.

По думите й образованието ще е приоритет на Бюджет 2014.

„Изключително важно е не само колко средства ще има, а как ще бъдат разпределени и вложени, за да постигнем по-добра ефективност на образованието. Ще търсим влагане на средства и ефект от тези политики, които ще водим през 2014 г.", допълни Клисарова.

Тя подчерта, че е важно и какви политики ще бъдат разписани със средствата от бюджета.

„Винаги се борим за по-високо и достойно заплащане на учителите, защото това е необходимо и по отношение на техния статус и по отношение на програмите, които искаме да включим в педагогическите специалности и въобще за педагогическите кадри. В МОН се разработва стратегия, която ще включва не само заплати, а и възможности за кариерно развитие, за квалификациите, във връзка с наредба номер 5. Тя ще включва социален пакет, така че да мотивираме младите хора да идват в педагогическите специалности и да остават учители", каза още министърът.

Клисарова спомена, че се очаква оптимизиране на делегираните бюджети на училищата и това може да направи по справедливо разпределението на възнагражденията на преподавателите.

Тя отново се обяви против идеята за държавно финансиране на частните училища:

Ще има и увеличение на средствата за БАН, но не е сигурно дали ще достигнат исканите от учените 84 млн. лв., каза Клисарова.

Военното обучение ще влезе в учебната програма заради засиления интерес на учениците, каза министърът. То обаче не е като обучението преди, а е по-скоро обучение за реакции при кризисни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай