В образованието няма да има чистка

В образованието няма да има чистка | StandartNews.com

Велико Търново. Политически уволнения в Министерството на образованието и науката няма да има, обеща просветният министър проф. Анелия Клисарова. "Сферата на образованието е много надпартийна и в тази област ние оценяваме хората по качеството на техния труд и професионализъм", каза във Велико Търново министърът. Клисарова няма да прави политически смени, а там, където има жалби и сигнали срещу директори или служители на ръководни постове, те по правило ще бъдат проверявани.

41% от българските студенти учат право, икономика, администрация и управление, сочи анализ на министерството. Има обаче недостиг на кадри в в педагогиката, търсят се и специалисти в инженерните и компютърните науки, както и не достигат кадри и в здравеопазването.

"Има нужда от рейтингова система на училищата, така както е при университетите, за да знаят родителите, къде да записват децата си", смята проф. Клисарова.

Тя съобщи още, че през тази учебна година ще бъдат закрити 15 училища в страната, а други 16 ще бъдат преобразувани. Делегираните бюджети за учебните заведения няма да отпаднат, но ще бъдат оптимизирани и усъвършенствани. Министърът обясни, че средствата за училищата няма да се формират вече само на брой ученици, но ще се включи и качеството на обучение и така наречената добавъчна стойност.

Въз основа на външното оценяване от 4 до 7 клас добрите постижения на учениците ще бъдат стимулирани. До нова година всички училища в страната ще получат и допълнително по 25 – 30 000 лв., с които да посрещнат зимата. Средствата ще се използват за отопление или покриване на неотложни ремонтни дейности.

Министърът на образованието е гост на областен форум във В. Търново „Хората - нашият капитал", който се провежда в Областна администрация. Организатори са областният управител инж. Георги Рачев и Гражданско движение „ДНЕС". Конкретната цел на срещата е изработване на обща стратегия между представители на бизнеса, държавната администрация, образованието и граждански организации за изграждане на политики за развитие на човешкия капитал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай