US университет най-добър в света

US университет най-добър в света | StandartNews.com

Американските университети остават най-доброто място в света за получаване на висше образование, сочи най-новата класация на британското списание Times Higher Education. По традиция близо половината от 100-те най-добри университети в света се намират в САЩ, а на второ място по качество на висшето образование е Великобритания.
Най-добрият университет за трета поредна година е Калифорнийският технологичен институт. Второто място разделят "Харвард" и британския "Оксфорд". В топ 10 има общо 7 американски и три британски университета, като няма изненади сред лидерите спрямо миналата година. Традиционно в челните 10 са още "Станфорд", "Принстън", Масачузетският технологичен институт, университета "Бъркли" в Калифорния, Чикагският университет. Европейските представители са още "Кеймбридж" на 7-мо място и "Империал колидж" в Лондон - на 10-то място.

Извън пределите на Великобритания и САЩ най-престижният университет е Швейцарският федерален институт по технологии в Цюрих. Той е на 14-то място в световната класация, като миналата година е бил на 12-то.
В класацията по държави САЩ са на първо място с 46 университета в топ 100. Великобритания е на второ място с 11 образователни институции, трета е Холандия с 8.

В топ 200 на най-добрите висши училища тази година влизат университети от 26 страни - с две повече от миналата година. Новите попълнения са Турция, Испания и Норвегия, а от списъка е изпаднала Бразилия. Университетът "Боазичи" в Истанбул е на 199-то място. "Помпеу Фабра" в Барселона е на 164-та позиция.

В Европа абсолютен лидер по качество на образованието остава Великобритания. Седем британски университета са сред най-добрите 10 на Стария континент. Освен "Оксфорд", "Кеймбридж" и "Империал Колидж" в топ 10 на Европа са още "Юнивърсити колидж" в Лондон, Лондонското училище по икономика и политически науки, "Кингс Колидж" в Лондон и Университетът на Единбург. Другите най-престижни висши училища след техническия институт в Цюрих са още Каролинският институт в Стокхолм и Федералното политехническо училище в Лозана.

Пълната класация е съставена от 400 университета по света, но нито един български не намира място в нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай