Учителите в регистър

Учителите в регистър | StandartNews.com

Ще получават точки, ако участват в обучения

София. Всички учители у нас ще бъдат вкарани в общ електронен регистър. Това предвижда Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри, която беше разработена от Министерството на образованието и науката и получи одобрение на заседание на Министерския съвет. Такава стратегия се прави за пръв път, като една от основните цели е връщане на авторитета на учителската професия.

До момента такъв регистър няма, затова и страната няма статистика колко от завършилите педагози действително упражняват професията си. В него освен дипломите им ще се вписва и участието в обучения, което вече ще носи на педагозите определен брой точки. Всяко участие в квалификационен курс ще им дава бонуси, които могат да се отразяват и върху заплащането, обясни министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

По този начин ще стане ясно и какво педагозите трябва да надграждат, кой от тях участва активно в обучения и кой не се е включвал. До момента статистиката сочи, че едва всеки десети учител е вземал участие в някакво краткосрочно обучение. Процентът на педагозите, които трупат знания и след завършването на университета, е намалял след 2012 година. За първи път квалификационни точки ще носи и самостоятелното учене, например курсове в интернет. Самите институции, които обучават, също ще бъдат въвеждани в регистър. Проблемът е, че в момента обучения може да провежда на практика всеки, без да е ясно какъв е ефектът от тях, отчита проф. Клисарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай