Учителите настояват за мандатност на директорите

Учителите настояват за мандатност на директорите | StandartNews.com

Бургас. Над 95% от заетите в сферата на образованието са "за" мандатност на директорите, а останалите 5% са самите директори, смята Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас.

„Това е въпрос, по който ние, в синдиката на българските учители, колегите от КТ „Подкрепа" и цялата учителска колегия много ясно се е произнесъл категорично „да" в новия закона за предучилищно и училищно образование трябва да има текст, който да регламентира длъжността директор да бъде мандатна. Това означава, че директорът ще трябва на веки 4 или 5 години, зависи колко ще бъде периодът за мандата, да доказва своите професионални умения. Да се доказва както пред колегите, така и пред обществеността", каза още Янков, цитиран от агенция „Фокус".

По думите му директорите трябва да бъдат наблюдавани както от родителите, така и от съответните контролни органи - общински съвети, общини, кметове и регионалния инспекторат, министерство или други поделения, каквито решат да бъдат създадени.

„Обезателно трябва да се вземе предвид оценката, която ще му бъде дадена от учителите на детското или учебното заведение, в което той е директор. Защо не искаме да има атестиране, както се предлага? Защото се прави субективно. В комисията по атестация не участва представител на колектива, а ако участва такъв представител, отношението към него ще бъде съвсем различно", смята Янков.

Според него когато има мандат, директорът ще знае, че след 4 или 5 години той трябва на нова сметка да заслужи доверието на тези, които са го назначили.

„Когато е с безсрочен трудов договор, много пъти те се изживяват като недосегаеми и несменяеми буквално казвам държавни чиновници, макар че те не са", допълни още синдикалистът.

Янков обясни, че не настояват да има ограничение в броя на мандатите, но назначаването трябва да е чрез конкурс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай