Учители стягат бунт за 112 млн. лв.

Учители стягат бунт за 112 млн. лв. | StandartNews.com

Хасково. Гимназиалните учители ще излязат на протест, ако в бюджета за 2013 г. не получат 112 млн. лева над предвидените пари за средно образование. Сумата е върху изчисленията за 15-процентно повишение за единните разходни стандарти в тази сфера.

Решението за протеста е взето в четвъртък по време на изпълнителния комитет на СБУ, който заседава в Хисаря, съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Ако се стигне до протестна акция, тя ще е пред финасовото министрество между първото и второто четене на бюджет за догодина.

Димитров уточи още, че е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков, в което иска извънредна среща на Националния тристранен свет. Тя обаче трябвало да бъде преди 25-ти октомви, когато е насрочено съвместното разглеждане на бюджета с образоваетлната, здравната, финансовата и икономическата комисия към парламента.

По време на тристранката КНСБ ще изрази и негативната си позиция за облагането на лихвите върху депозитите. Според синдиката по-рентабилно е вместо този налог да бъде наложен данък върху финансовите транзакции, каквато е практиката в 11 европейски държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай