Учители не искат Орешарски заради "седенката"

Учители не искат Орешарски заради "седенката" | StandartNews.com

София. Учители скочиха на Орешарски. "За българските учители и интелигенция все още тегнат обидните и нагли квалификации на тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски и култовата му реплика: "Да разваляме седенката". Действията му бяха подигравка с достойнството и конституционните права на българските учители". Това се казва в писмо до лидера на червените Сергей Станишев, изпратено от просветния синдикат. В него се припомня 44-дневната учителска стачка от 2007 година.

"Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и българските учители са в шок и безкрайно разочаровани от визирания за кандидат-премиер във възможно бъдещо правителство - Пламен Орешарски", се казва още в писмото. Твърди се още, че с реформата по идея на Орешарски били закрити 461 училища и 100 детски градини, което довело до обезлюдяване на много населени места.

Учителите призовават Станишев да преосмисли кандидатурата, а дотогава да помоли Орешарски да се извини публично на педагозите и да им поиска прошка. В противен случай събитията от 2007 година щели да висят като дамоклев меч над главата на кандидат-премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай