Ученици: Тео е Бог

Гениите от школата му жънат успехи в Харвард и Йейл

Ученици: Тео е Бог | StandartNews.com

Десетки ученици на преподавателя по физика Теодосий Теодосиев се обадиха в "Стандарт" след старта на кампанията "Възкреси доброто", за да му дадат подкрепа или просто да си припомнят за времето, когато той ги е запалил по физиката. Днес неговите възпитаници са пръснати от Харвард до Йейл. И въпреки че мнозина вече не се занимават с физика, всеки си спомня с любов за онова, което е получил от любимия учител. Защото всеки малко или много е формирал мисленето си в неговите школи.

Петър Добрев например е съосновател на компания за мобилни игри. Тя е базирана в Силициевата долина, но той живее в София, където искат да изградят развойно звено. "Подготовката при Тео ме научи на дисциплина. И на това, че за да постигнеш нещо, трябва много да се трудиш. Сега не се занимавам активно с физика, но въпреки това смятам, че опитът от школите на Тео е безценен и изградените навици оттогава ми помагат много", казва Петър. Според него призванието на Тео, на което той е отдаден напълно, е да създава по-умни и по-добри хора.

Гавраил Татарлиев пък е завършил бакалавърска степен и магистратура в Йейл. Сега работи като машинен инженер в QVI - най-голямата фирма за оптични измервателни машини в света. "Подготовката ми помогна да разсъждавам аналитично, да решавам сложни задачи, да откривам връзки. В университета успях да получа бакалавърска и магистърска степен за 4 г.", казва той. Знанията и уменията, натрупани в школата на Тео, му помогнали да се справи с многото курсове. "Тео съчетава полезното с приятното. Школите няма как да са същите без забавните истории, които той успява да вмества, когато усеща, че силите ни се изчерпват", спомня си той.

Катина Костова също не се занимава с теоретична физика - в момента работи като журналист в медия с бизнес насоченост. Следва и право в НБУ, а другото й висше образование е маркетинг.

"Подготовката при Тео ме научи най-вече на дисциплина и упоритост. Няма "твърде сложни неща" има само "необходимост от повече усилия", спомня си тя. "Помня как въодушевено Тео ни разказваше за свои ученици, които са взели първи места, и за нестандартните задачи, които са решавали. Спомням си и как се опитваше да ни отврати от тютюнопушенето. Що се отнася до самата материя, Тео направи така, че да я разбера и да не ми се налага да я помня.

Свилен Кънев пък е докторант по компютърни науки в Харвард. Работил е в "Интел", "Майкрософт" и "Гугъл". "Озовах се тук след олимпиадите по физика, които буквално ми отвориха врати навсякъде навремето, разказва той. Николай Минчев е бакалавър по компютърни науки и математика в Американския университет в България. Вече четвърта година е програмист в българска софтуерна компания, преподава и програмиране по web технологии. "Както Тео казва, преподаването е вдъхновена от Бога дейност. Наистина е прав. Той ми помогна да мисля критично и да не се притеснявам да правя грешки. Много е важно човек да не се притеснява да сбърка, за да се научи от грешките", разказва той. "Най-живите ми впечатления са свързани с лагерния огън на Паниците, където под звездите и в полите на Стара планина се събирахме 30-40 приятели", спомня си Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай