"Твоят час" дава 140 млн. лв. за извънкласни дейности

"Твоят час" дава 140 млн. лв. за извънкласни дейности | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката даде старт днес на проекта "Твоят час". Инициативата разполага със 140 млн. лв. за първата си фаза - те ще бъдат достъпни за извънкласни дейности във всички държавни и общински училища. Освен дейностите по интереси, те ще обхващат и извънкласни дейности за компенсиране на образователни затруднения.

Предвидените евросредства ще достигнат прогнозно до 320 хиляди деца от 1 до 12 клас. Проектът ще продължи 29 месеца. На година в училищата ще се влеят 58 млн. лева, като 46 млн. от тях ще отидат за възнаграждения. Очакванията са 40 млн. лева да са за учителите в самите учебни заведения. 

Следващата седмица ще заработи електронна платформа, в която в рамките на един месец ще се регистрират както училищата, така и всички физически и юридически лица, които искат да предлагат образователни услуги – треньори по различни спортове, инструктори по танци, преподаватели по музикални инструменти, школи по езици, читалища и т.н.

До края на септември учениците трябва да посочат в платформата своите интереси, а всяко училище да изготви „карта" на учениците, които имат нужда от допълнителна подкрепа и извънкласни занимания, които да компенсират затрудненията им. До края на октомври трябва да бъдат изготвени училищните програми и да започнат извънкласните дейности.

Критериите за определяне на затрудненията на учениците са повтаряне на класа, ниските образователни резултати и слаби оценки, социалните фактори, преустановеното изплащане на месечни помощи за дете, слабите резултати на външното оценяване и големият брой неизвинени отсъствия. Целта на проекта е тези деца да бъдат идентифицирани и да се отговори на нуждите им извън учебното време, така че те да бъдат стимулирани да участват в учебния процес.

Целевата група са не само децата, чийто език не е майчин, но и всички деца в риск от ранно отпадане от училище. Акцент ще бъдат допълнителните дейности по български език и математика. Всеки ученик със затруднения ще може да участва в две дейности за компенсиране на затрудненията и в още една по интереси.

Финансирането на училищата ще бъде целенасочено, като тези, където има най-голям брой деца със затруднения ще бъдат с приоритет и ще получават най-много средства. Групите за деца с обучителни затруднения ще са до 10 деца, а тези по интереси – до 25.

Дейностите по интереси ще са в областите Наука, техника и технологии; Здравно образование и здравословен начин на живот; Гражданско образование; Предприемачество; Програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене и Изкуства, култура и спорт.

"Идеята е да направим училището по-атрактивно, децата да ходят на училище с желание. Ако постигнем това, ще имаме и по-добри образователни резултати", коментира зам.-министърът на образованието и науката Красимир Киряков.

Зам.-министър Киряков посочи, че новият екип на министерството е спазил обещанието си да навакса допуснатото миналата година забавяне и да пусне програмата за началото на учебната година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай