Неделя,

Център за върхови постижения в информатиката се създава от пет университета

От: Администратор -
Център за върхови постижения в информатиката се създава от пет университета
A
A
A

Център за върхови постижения в областта на информатиката ще създадат пет български университета. Това стана ясно днес в морския град, където бе първата среща по проекта за създаване на центъра.

Партньори в него са Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е водещ партньор, и ще работи заедно с Технически университет - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и чрез нея, Европейският фонд за регионално развитие финансира одобрения бюджет от 29 781 882 лева.

Създаването на Центъра за върхови постижения ще допринесе за развитието на областта информатика и комуникационните технологии в страната и фокусирането на научната дейност върху потребностите на икономиката и обществото. Проектът ще се реализира в периода 2018 - 2023 година.

Според ръководителя на проекта - проф. д-р Красен Стефанов, уникалното в това начинание е, че за първи път се търси създаване на разпределена научна инфраструктура в България, която няма да бъде концентрирана само в София, а ще включва големи градове в страната и водещите университети в тях. Целта е да се използват едни от най-добрите учени от цялата страна в области като математика, физика и химия за разработване на модели, които позволяват обработка на големи обеми от данни в съвременната информатика и комуникационни технологии, допълни той.

В рамките на проекта в Бургас ще бъдат изградени четири лаборатории, свързани с анализа и обработката на големи количества данни.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички