Търсят пари за младите учени

Търсят пари за младите учени | StandartNews.com

София. За първолаците и младите учени ще се погрижи първо новият образователен министър проф. Анелия Клисарова. "Искам да намерим начин да стимулираме младите хора в науката. Става дума не толкова и не само за пари, колкото да им създадем добри условия за работа", коментира тя. Проф. Клисарова ще търси и срещи с ръководството на БАН и финансовия министър, за да провери могат ли да се осигурят допълнителни средства за финансова инжекция на БАН.

Тя се зарича да намери повече средства от осигурените сега по 150 лева за всеки първолак. Тя все още не можела да каже колко точно ще нараснат парите, но със сигурност преди първия учебен ден родителите ще получат по-големи суми.

Клисарова ще се срещне и с директорите на училища и просветни инспекторати, за да сондира мнения за очакванията им към новия образователен закон. Тя все още не се ангажира със становище дали проектът, оставен от ГЕРБ, ще бъде допълван и изменян, или ще се пише изцяло нов. Документът бе приет наполовина от предишния парламент, преди кабинетът "Борисов" да подаде оставка. Един от спорните моменти в него бе задължителната забавачка за четиригодишните, заради която родители излязоха на протест. Проф. Клисарова заяви, че засега може да коментира тази тема по-скоро като баба на внуче, отколкото като министър. "Според мен децата трябва да посещават детска градина, но може и да не е целодневно. Това е начинът те да се социализират", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай