Търсят Левски на тетрадките

Хлапета бойкотират училище, ако не пишат върху Спайдърмен

Търсят Левски на тетрадките | StandartNews.com

София. Тетрадките от нашето детство нямаха картинки. "Подвързвахме ги с татко и слагахме етикети", спомня си 35-годишната счетоводителка Даниела Петрова от Перник. Иска й се да прави същото и сега със своите хлапета. Но времената и модата вече са други. Патриотично настроената майка търси за учениците си тетрадки с образа на Левски. Видяла у свой клиент китайски бележник с портрет на Апостола. Идеята й харесала и искала да купи на двете си деца такива патриотични тетрадки. Цяло лято заничала по щандовете, питала в книжарниците. Заръчвала в магазините, ако доставчиците могат да я снабдят с търсения артикул. Така и не намерила. И купила за 9-годишната Биляна тетрадки с домашни любимци. За баткото Боян са с автомобили. "Предполагам, че децата харесват изкривените физиономии на популярните анимационни герои, отпечатани с ужасяващо крещящи цветове, и затова по магазините няма с Левски", казва разочарованата майка. Сега семейството търси портрети на възрожденци, с които да украси тетрадките.

Пазарът за училище не минава и без пазарлъци. Десислава Методиева от Благоевград е със 7-годишния си син Владимир, който с нетърпение чака първия звънец. Няма никакъв шанс да му купи по-обикновени тетрадки от 24 листа, които струват по 27-30 стотинки. "Мамо, искам от другите, дето са отпред с Маккуин и Спайдърмен. Иначе няма да отида на училище", пазари се малчуганът. Е, няма как. Майка му се вижда принудена да плати по 60 стотинки за избора на сина си. Но можеше да е и по-зле. Защото тетрадка от 40 листа на италианска фирма струва 2,15 лева. В Бургас супермодерни са тетрадките с корици на кучето Хипо. Абсолютен фаворит на децата е и Джак Спароу.

Освен тетрадките, за ученици и родители е важна и раницата. Да е с ортопедичен гръб, да не тежи много, да има повечко прегради и да не струва прекалено много, искат майките. В столична книжарница предлагат подаръци към чантата с любим герой - играчка или слушалки. Някои раници за момчета вървят със скейтборд. Много модерни са тези на колела. Цената им е около 140 лв. За по непретенциозните голям столичен супермаркет пусна пък раници за скромната сума от 3 лв. В Русе цената на ученическите чанти стартира от 20 лв. По-скъпите са около 70. Хит сред момчетата са Спайдърмен, Бен Тен, Трансформърс. Някои имат термоотделение за храна или цветни пластмасови бутилки за вода. По-големите ученици предпочитат чанти през рамо. Модерни са моделите с лаптоп отделение. "Трябва да ти е удобна. Освен учебници и тетрадки, ще носиш кутия за храна, нещата за физическото", компетентно обяснява на детето си майка в русенска книжарница. Малкият й син е първокласник, но покрай баткото имали тренинг, разяснява жената. Родителите на бъдещите ученици не бързат с покупките. Някои изчакват да получат списък от школото какви учебни помагала и по-колко да купят.

Плуващ делфин хит в Монтана

Тетрадка с корица делфин е хит в Монтана. Погледнат през смартфона, започва да плува в море. Цената на тази тетрадка е 13,90. Най-евтини са тези на "Мултипринт", защото са изработени от вестникарска хартия. Но и те имат хубави корици и децата ги купуват. Останалите са с лъскави корици, с картинки с герои от актуални анимационни филми, с животни. Кучето Рекс се мъдри на много от тях.

Майстори и ученици заедно в 62 школа

В 62 школа няма да приключат ремонтите до 16 септември, съобщи образователният министър Анелия Клисарова. Тя бе категорична, че това няма да попречи на учебния процес. Преди новата учебна година са закрити 15 училища, а 17 са слети. Образователният министър увери, че ще иска увеличаване на бюджета за образование през следващата година. В момента той е около 3,5% от БВП. Би трябвало да е 5, но при сегашната ситуация и 4 е добре, каза тя.

Майки и баби месят питки

От няколко години в Перник учебната година започва с общ молебен в централния градски храм "Св. Иван Рилски". Събират се общинското ръководство, шефовете в образованието, директори на училища, учители и родили. Някои по-ревностни баби даже водят и внучетата, преди да отидат с тях в училищния двор. Много майки ще занесат питки за здраве на учениците си.

Дипломати пеят химна

Посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз ще бъде сред почетните гости при откриването на учебната година на столичното 134 СОУ "Димчо Дебелянов". В 32 СОУ "Св. Климент Охридски" програмата ще стартира с церемонията по издигането на българското знаме, изнесено от почетните ученици. Гостът, поканен за откриването, ще бъде от системата на образованието. За празничното настроение ще се погрижат участниците във вокалната група на школото, които с песните си ще отправят поздрави към малки и големи.

"Чудесата" изместиха певиците от кориците

Тетрадките с попфолк певици на кориците почти липсват по магазините в Кърджали, показа проверка на "Стандарт". Според продавачката в най-голяма книжарница в града много се търсят тетрадки, представящи наши и чужди исторически паметници. "В момента върви третата кампания на "Чудесата на България". Производителите биха спечелили много, ако рекламират археологическите забележителности", казва родител патриот, който избира раничка за дъщеря си.

По-дълга ваканция радва децата

По-дълга ваканция ще имат децата през новата учебна година. Това става ясно от графика за почивките на образователното министерство. Учениците ще имат общо 44 дни за отдих, което е с 2 дни повече от миналата година. Зимната почивка ще съвпада с междусрочната. Във ваканционните дни са включени и тези, в които се провеждат изпитите от националното външно оценяване и матурите. Те са обявени за неучебни.
Есенна, коледна, зимна (междусрочна) и пролетна са официалните почивки на децата. С празничните дни по Великден и 1-ви и 6-и май обаче четирите ваканции стават шест. Засега е предвидено зимната да бъде от 24 декември. Възможно е обаче децата да бъдат зарадвани с още няколко дни и ваканцията преди Коледа да започне от 21 декември, казаха експерти от образователното министерство.

Първолаци с час за коафьор

Момчетата мразят костюми, момичетата искат цветя в косите

Перфектната прическа на първия учебен ден е много важна за момиченцата и техните майки. Хлапета от първи до трети клас си запазват час при коафьор преди 15 септември във Велико Търново. Много от фризьорите пък правят отстъпки за деца. Цвете в косите е едно от желанията на малките дами. Според родители прическите и разходите за дрехи за първия учебен ден няма да надхвърлят 50-60 лв. Повечето майки разчитат на вкуса на децата за облеклото. Той е от значение, за да се чувстват удобно и комфортно сред приятелчетата си. Дъщерята на Даниела Петрова от Перник - Биляна, е избрала спортна синя пола и бяла тениска на цветя. Държи да обуе светещите си сини обувки, купени в Англия като подарък за нея от близки на семейството. Баткото Боян още не е решил точно какво ще облече, но е категоричен, че няма да ходи с костюм. Освен дрехите за учениците са много важни и аксесоарите към раницата. Все по-голям хит сред началните ученици са кутиите за храна и шишетата за вода, отчитат търговци. Обикновено децата искат те да са в тон с цвета на раницата и любимите герои на тетрадките. В различни цветове и щампи, пластмасовите съдове за сандвичи са сред вървежните ученически екстри. Освен цветовото многообразие, кутиите са в различни форми, а по-големите имат прегради. Малчуганите се впечатляват от анимационните герои на капака и шишетата със сламки.

Книжарници работят извънредно

Магазини, в които се продават учебни пособия, работят извънредно заради 15 септември, показа проверка на "Стандарт". Повечето книжарници в Благоевград удължиха работното си време, за да осигурят достатъчно време на клиентите за пазаруване в навечерието на новата учебна година. За тях няма почивка дори в празничните дни. Най-често пазаруват родители на първолаци. Цените зависят от марката и качеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай