Танев: Турско робство е имало

Танев: Турско робство е имало | StandartNews.com

„Моето лично отношение е, че робство е имало". Това заяви просветният министър Тодор Танев в парламента, където коментира промените в учебниците и дали в историята да фигурират думите „робство", „владичество", „присъствие" и други.

„Има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Но има и духовно. Има политическо робство, когато нямаш държава- като поляците. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде – като робство", обясни Танев, цитиран от бТВ.

„Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", категоричен бе министърът. И уточни, че съжителството е в полето на литературата, където се описват частни случаи на междуличностни отношения и нямат нищо общо „с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята".

До момента научната колегия не е дала отговор на въпроса как трябва да се нарича петвековният период, „а след като историците не ми казват, аз очаквам хората да ми кажат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай