Танев: Трябва да успокоим образователната система

Танев: Трябва да успокоим образователната система | StandartNews.com

Необходимо е успокояване на образователната система, за да може резултатите от направените промени да бъдат максимално полезни за учениците. Това посочи при представянето на новите учебни планове министърът на образованието Тодор Танев, предаде БГНЕС. Министър Танев коментира, че това е значителна реформа в практическата част, след направената законодателна промяна в сферата на училищното образование.

Тази промяна е излизане от традициите и като всичко ново, консерваторите няма да я приемат, но с течение на времето обществото ще приеме новите промени, смята министърът. Той обаче заяви, че са възможни още промени, ако обществото поиска такива. Според Танев образователната система у нас има нужда от нова философия от това са водени и направените промени. Идеята е да се даде повече автономия на училищата, които да разпределят свободно избираемите предмети след десети клас по свое желание. Вече основно образование ще се получава след завършен седми клас, а общообразователните предмети ще се изучават до десети клас. В единайсети и дванайсети клас ще се изучават основните предмети, като превес ще имат специализираните според профила на училището предмети. Целта на това е да се подготвят по добре учениците за последваща професионална степен в университетите, посочи Танев. Това обаче поражда и много неизяснени въпроси. Например оказва се, че ако дете, родено в малък град с едно училище, в което след десети клас не се изучава химия и биология, то няма да може да се подготви за изпитите за медицина, освен ако не отиде в друг град и не намери подходящо училище.

Според Евгения Костадинова, която представи програмата, е възможно това да доведе до ново напрежение сред учители и ученици след девети клас, когато ще се насочват към специализирани гимназии, в които да учат това, което искат след това да им стане професия. Сред новостите е увеличението на броя на избираемите предмети като по този начи ще се даде възможност за "самопрофилиране" на отделните училища. Част от новостите, касаят промяна в броя на часовете за общообразователните предмети и намаляване на предмети като изобразително изкуство, музика, физическа култура. При представянето на новата програма стана ясно и, че към момента дори след направената промяна броят на часовете, които са средни за Европейския съюз по роден език, математика и природни науки е по-голям от този, който учат българчетата в родните училища./БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай