Танев поиска криминализиране на "мъртвите души" в клас

Танев поиска криминализиране на "мъртвите души" в клас | StandartNews.com

Нелегалното записване на нелегални ученици е престъпление и то трябва да бъде криминализирано, настоя министърът на образованието Тодор Танев пред бТВ.

За пореден път той подчерта, че борбата с „мъртвите души" ще бъде една от основните теми в дневния му ред. Той отбеляза, че има цели училища „фантоми" и подчерта, че знае няколко училища, в които редовно не се провеждат занятия.

„Направили сме система, която да проверя, като с нея понякога заобикаляме директори и регионални инспекторати", посочи Танев. „Настоявам да се намери юридическата логика да се криминализира това", заяви той.

Министърът отказа да коментира по същество резултатите от проверка, които показаха, че в Софийския университет са били сключвани договори за доставка на хранителни стоки без обществени поръчки и че реално от Ректората са плащали много над договорените цени през 2014 г.

„Нападенията срещу Софийския университет са ежедневни и целенасочени", заяви той. По думите му има огромен проблем в ръководството, но убийството на този университет е огромно престъпление. „Нека да не говорим за Софийския университет толкова лекомислено", заяви Танев, който е преподавател в СУ.

За 15 септември нещата вървят по график, увери министърът. По думите му в 57 училища все още текат ремонти, но строителният процес няма да пречи на учебния. Ако все пак се случи нещо такова, ще има санкции", увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай