Танев: Пестим 20 млн. от "мъртви души"

Танев: Пестим 20 млн. от "мъртви души" | StandartNews.com

Мерки срещу "мъртвите души" в училищата взима министърът на образованието проф. Тодор Танев. Той предлага промени в начина на изплащане на държавната субсидия, както и нови текстове в НК. Докато министърът излагаше идеите си, частните училища обявиха, че ще се откажат от възможността да получават държавно финансиране.

Строги наказания за фиктивно записани ученици предлага просветният министър

Плащат на школата след проверка колко деца влизат в класните стаи

Просветното министерство може да спести около 20 милиона лева, след като премахне практиката училищата да записват фиктивно ученици.

Това обяви просветният министър Тодор Танев пред шефовете на училищните инспекторати. Той посочи, че данните за тази цифра все още са предварителни и чакат уточнение. Ако няма "мъртви души", образователната система би разполагала с резерв от 20 милиона лева за усвояване, каза Танев. Министърът благодари за усилията, които началниците на инспекторатите са положили и продължават да полагат за изкореняване на порочната практика "фиктивно записани ученици".
Тодор Танев лансира и идея за по-различен начин на изплащане на делегираните бюджети в частта им "парите следват ученика". Според него трябва да се разгледа възможността те да се изплащат така, че да пресекат практиката в училищата да се водят "мъртви души". В момента субсидията на едно училище идва накуп в началото на годината. Дори ако след това се констатира, че то е записало деца чисто фиктивно, няма как парите да му бъдат отнети. Министърът предлага идеята средствата да се дават поетапно - или месец за месец, или за някакъв друг период, и то едва след като са направени проверки колко са реално записаните в училището деца. Освен това идеята на Танев е "мъртвите души" да бъдат криминализирани със специални изменения в Наказателния кодекс. За целта министърът ще се консултира с МВР, Министерство на правосъдието и със съответните комисии в парламента.

Танев обърна внимание и на опасната тенденция от "неглижиране" на образованието в малките населени места. На регионалните инспекторати пък се възлага да въведат система за "внезапен контрол" и да правят седмични проверки в училище.

Практиката да не се отписват ученици, които с месеци не посещават класната стая, е характерна предимно за училищата с по-малък брой ученици, където отпадането дори на един човек може да застраши бюджета. Обикновено в началните класове учители и директори избягват да пишат отсъствия на хлапета, които отиват за няколко месеца на гурбет с родителите си. В гимназията пък проблемът идва от това, че част от младежите над 16 години започват работа, за да подпомагат издръжката на семействата си. Просветното министерство още през ваканцията откри на страницата си линк, на който могат да бъдат подавани сигнали за фиктивно записани деца с трите им имена, класа и името на училището. Първите такива сигнали бяха от Ихтиман и Пазарджик.

Министърът подчерта също, че ще бъде подложена на оценка и системата за електронно обслужване на училищата. Освен това в момента се сформират мобилни екипи, които ще направят финални проверки на ремонтите в школата, за да преценят дали те са в този обем и качество, които са заявени. По този начин ще бъдат предотвратени възможности за кражби и изтичане на средства. Самият министър щял да присъства лично на внезапни проверки в отделните училища, а на заместничката му Ваня Кастрева ще бъде възложено да предложи санкции при открити нередности.

Отпускат помощ за деца с увреждания

По 250 лева ще получат семействата, които тази есен изпращат дете в първи клас и отговарят на условията за социално подпомагане за минимален семеен доход. Еднократната помощ за началото на учебната година е предвидена и за всички деца с трайни увреждания, с един жив родител или настанени при роднини, близки или приемни семейства. При тях обаче няма изискване за приходите на домакинството. Прага на училище тази година ще прекрачат около 65 000 първокласници, показват данните на просветното министерство. Малчуганите, за които за първи път ще удари школският звънец, са с 2500 по-малко в сравнение с миналата година. По традиция най-много хлапета ще бъдат първи клас в София, а най-малко във Видин. В столицата броят на първокласниците ще е над 11 000, а в крайдунавския град едва около 670.

300 лева излиза първолакът

Само десет дни остават до началото на новата учебна година. Родители и деца вече обикалят магазини и книжарници, за да набавят всичко необходимо за училище. Около 300 лева ще похарчат семействата, които имат първолаци, показа проверка на "Стандарт". Около 70 лева струва униформата, която в повечето случаи включва риза, вратовръзка, жилетка и емблеми. Сравнително добра раница с несесер е около 110 лева. В търговската мрежа се предлагат и доста евтини варианти, но много семейства ги отбягват, защото често качеството е лошо и ученическата чанта не издържа дълго време или пък е неудобна на детето. Средната цена за достатъчно качествена раница е около 70 лева. Има и по-скъпи и луксозни чанти за по 200-300 лева. Пакет от необходимите на първо време тетрадки, подвързии, флумастри, моливи, гумички, блокчета и други материали струва средно 50-60 лева. Отделно родителите трябва да заделят и около 50 лева за помагала по различни предмети. В сметката не влизат 3 лева дневно за храна, която се предлага в училище. Не са включени и празничен тоалет за първокласника за първия учебен ден, както и за букет за учителя. На пазара има и екстри, като електронно помагало с учебни игри за разпознаване на цифри, смятане и логическа мисъл, което струва около 12 лева. Сред разнообразието от устройства е и умна цветна писалка с мелодии и образователни карти, която излиза около 20 лева, както и различни дъски за писане, чиито цени варират от 3-4 докъм 20 лева.

Учебници без пари за абитуриентите

Най-много помагала купуват осмокласниците, баби налитат на букварите

Осмокласниците купуват най-много учебници, разказа пред "Стандарт" Юрий Анджекарски, който ръководи 11-те борси на "Образователен форум". Причината е, че до седми клас учебниците са безплатни, а гимназистите вече не са толкова изрядни и "пропускат" част от помагалата. Много от родителите на по-малките ученици обаче обикалят борсите и за безплатни учебници. "Има семейства, чието дете е получило един комплект помагала в училището, но искат да си има два. Така може да държи единия в шкафчето си в школото, а по другия да учи у дома", казва Анджекарски. Други деца получавали скъсани безплатни учебници и предпочитали да си купят нови. Има наплив от купувачи дори за буквари - баби и дядовци купуват от тях, за да обучават внучетата на буквите, още преди да са тръгнали в първи клас. Един буквар е на средна цена 7 лева, като тя варира в зависимост от издателството.

Учениците могат да продадат старите си учебници на борсата на 40% от цената, а като добавят 30%, да си вземат комплект за следващата учебна година. Ако са абитуриенти, накрая на годината връщат комплекта и си получават обратно парите, като по този начин помагалата за 12 клас им излизат без пари. От тази година "Образователен форум" отваря и интернет магазин, чрез който можеш да продадеш учебниците си онлайн и да ги изпратиш по куриерска фирма. Така децата от провинцията, където няма подобни борси, също ще могат да търгуват със старите си помагала.

Частните училища не искат да обучават безплатно

Откъде да намерим 6600 лева на калпак, за да приемаме без пари 20% от учениците, питат те

Очакваното намаление на цените на частните училища заради държавното финансиране няма да се състои. Повечето от тях най-вероятно ще откажат да получат пари от държавата, въпреки че депутатите предвидиха това в училищния закон, каза председателката на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева. Причината са неприемливите условия, които депутатите въвели и които дискриминират техните ученици. Основното, което частните школа не приемат, е задължението да обучават 20% от учениците си безплатно, ако вземат пари от държавата, което депутатите им вмениха със закона. Държавата ще им даде 1400 лева на дете, но таксата е около 8000. Според Славчева това означава някой друг да плати 6600 лева на всеки "безплатен ученик". По нейните думи това би означавало да вдигнат таксите на останалите родители, чиито деца учат платено. Освен това не са ясни и критериите, по които ще се подбират децата, които няма да дават такси. В закона пише, че те трябва да са с изявени дарби или специални образователни потребности. "Как една частна детска градина например ще прецени кое тригодишно дете има изявени дарби?", пита Славчева. Според нея този текст отваря вратички за корупционен натиск да бъдат приемани точно определени деца. Тя поясни, че във вторник асоциацията има заседание, на което ще реши какви действия да предприеме спрямо този текст. Възможно е те да бъдат и съдебни - както у нас, така и в чужбина, каза Славчева.

Вчера парламентът гласува окончателно, че майчиният език няма да бъде задължителен в училище. Прието бе също, че в системата на образованието ще има 19 стандарта, които ще заменят овехтялата нормативна база от наредби и правилници. Отпадна обаче първоначално предвиденият стандарт за учебното съдържание, който трябваше да регламентира какво точно да съдържат учебниците. Депутати от опозицията коментираха, че това отваря вратички за пазарлъци с издатели и за най-разнородни учебници, още повече като се има предвид, че по-нататък в закона фигурира текст, който разрешава неограничен брой учебници.

Не стигат начални учители

Директори на училища в страната все още търсят учители. В някои школа има недостиг на преподаватели по чужди езици и информационни технологии. Не са достатъчни също и началните учители, които се занимават с децата между първи и четвърти клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай