Танев: Образователната система стимулира напредналите ученици

Танев: Образователната система стимулира напредналите ученици | StandartNews.com

София. Системата в българското образование е елитарна и предоставя повече възможности за стимулиране на най-напредналите ученици и училища в България. Това заяви образователният министър Тодор Танев пред "Дарик".

По думите му целта на предложената образователна реформа е всички ученици да получат равни възможности, независимо в кое училище или в кой регион на страната живеят.

Танев се позова на изследване на Световната банка на образованието в България, според което качеството на образованието в София поставя учениците в останалите региони в неревностойно положение спрямо връстниците им с столицата.

"Това трябва да се промени и всички региони да имат равни възможностии. Всички деца имат талант", каза Танев.

Друга цел на реформата е да промени възприятието на българските учители от страна на обществото.

"При 530 лева базова заплата на учителите - това се приема лошо от обществото и може да бъде окачествено само като срамно", каза Танев, но призна, че бюджетът е недостатъчен да се направи нещо съшествено. Според него предложените преомени в закона за училищно и предучилищно образование ще предостави повече възможности за стимулиране на работата и креативността на учителите.

Няма опасност от липса на учители в различните региони, според образователният министър, но се наблюдава демографска криза в средите на учителите. От близо 100 000 учители, които работят в страната, тези под 35 години са едва 6% по данни на министерството.

Мнистерството ще се стреми и към разнообразяване на методите за оценяване на учениците. "Всичко се измерва в тестове. Тестовете усредняват, което пречи на развитието на отделни ученици и учители, което прези да се адаптира учебният процес към нуждите на учениците."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай