Събота,

Такева: Увеличението на учителите влиза в сила от 1 септември

От: Администратор -
4690
Такева: Увеличението на учителите влиза в сила от 1 септември
A
A
A

София. "Увеличението за младите учители е разписано на 28 юни и ще влезе в сила от 1 септември. Тогава трябва да започне начисляване на новите начални работни заплати по длъжностна степен на учителите – младши учител, учител, старши учител, старши възпитател, главен учител, главен възпитател, помощник-директор и директор". Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от „Фокус".

Промяната в заплатите на учителите няма да бъде достатъчен стимул, за да се премахне недостигът на учители, защото то е много минимално и недостатъчно, обясни Такева. И изтъкна, че образователната ни система е най-недофинансираната и освен това трябва да плати 19 милиона лева на Националната здравноосигурителна каза, което е некоректно, каза синдикалистът.

"Министерството на здравеопазването при 4,3 % от БВП дава 18 млн. лева, ние при 2.9 % от БВП за средното образование даваме 19 млн. лева. Няма абсолютно никакъв морал при определянето и събирането на тези средства от ведомството и от организациитe, така че протестираме срещу даването на тези пари, защото образованието не е по-маловажна сфера от здравеопазването", допълни Такева.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички