Такева: Учители работят по 62 часа седмично

Такева: Учители работят по 62 часа седмично | StandartNews.com

София. Българските учители работят по 62 часа седмично, вместо записаните в Кодекса на труда 40 часа. За това алармира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на представяне на на проучване за учебния процес и продължителността на работното време на учителя.

Такева уточни, че учителите са ангажирани освен с преподаването на учебния материал и с работа в извънкласна дейност - разговори с родителите, подготовка на уроците и проверка на тестове и контролни работи.

Специалистът подчерта, че учителите имат отпуска от 56 работни дни годишно, но те нямат право да отсъстват от училището през учебната година. Според проучването българските учители често страдат от здравословни проблеми от лоши условия на труд, като най-често се разболяват от диабет, сърдечни заболявания, неврози и психози.

Янка Такева посочи, че според анкета, направена с над 2300 учители, в професията се забелязва силно феминизиране. Тя подчерта, че допълнителните около 22 часа, в които учителите работят, трябва да им се заплащат: „Вместо да работят 40 часа седмично, така както е по Кодекса на труда, те работят 62 часа седмично. 88% от анкетираните са жени, което отново показва големият проблем с феминизацията на професията".

„Отпуската на учителите е 56 работни дни. Тази отпуска е една добра отпуска за психическото и физическото възстановяване на учителите, стига тези допълнителни часове, които той работи, да му се заплащат, за да има възможност той да отиде на почивка. Българският учител няма право да взима отпуск през учебната година. Той има право да взима отпуска само през зимната ваканция и пролетната ваканция, и лятото. Другите работници взимат отпуска, когато имат нужда и потребност. Българският учител също има нужди и потребност", поясни Такиева.

Тя заяви, че в учителската професия е най-висок процентът на неомъжени жени заради феминизацията и на преживели спонтанен аборт заради стреса на работното място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай