Свитъци поправят грешките в учебниците

Свитъци поправят грешките в учебниците | StandartNews.com

Танев чете букварите от I до IV клас, иска дискусия за вероучението

Свитъци или методически упътвания, които да коригират грешното съдържание на учебниците, докато се напишат новите, предлага министърът на образованието Тодор Танев. В момента той чете букварите от първи до четвърти клас. "Иска ми се да изготвим, ако не нови учебници, за което трябва нов закон, то поне свитъци. Те няма да бъдат нещо като алтернатива на букварите, а ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници", обясни във Варна министърът.

Според него с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който предстои да мине на второ четене, ще има мащабна реформа, зад която стои нова философия. Идеята е да има списване на нови стандарти, което означава нови учебници и учебни програми, подчерта той. Освен това местната власт и бизнесът трябва да казват от какво имат нужда и да участват в изготвянето на програмите, да участват 50 на сто в училищните настоятелства. Историята помни само бизнесмените, които са дали пари за църква и училище, каза министър Танев. Искам да децентрализирам това централизирано учреждение - министерството, да казват хората какво искат от образованието, а не ние да им го налагаме, добави той.

Според него са необходими сериозни разговори и по въпроса дали да бъде въведено вероучение в училище, както поиска Светият синод в писмо до председателя на НС Цецка Цачева. Танев отказа да каже личното си мнение, но посочи, че дискусията по казуса трябва да включва много страни и трябва да се вземе колективно решение.
Образователният министър Тодор Танев и министърът на отбраната Николай Ненчев се включиха в тържествения ритуал по честване на 136-ата годишнина от създаването на Военноморските сили и дипломирането на курсантите от випуск 2015 на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай