Студентските такси падат

Ще загубим над 3 млн. лева, твърдят от Алма матер

Студентските такси падат | StandartNews.com

София. Студентите могат да плащат за обучението си по-евтино от следващата учебна година. Това ще стане, ако бъдат приети промените в Закона за висшето образование, внесени от група народни представители начело със Сергей Станишев. Само преди десетина дни част от тези депутати внесоха и предложение, съгласно което ректорите могат да имат неограничен брой мандати.

Студентските такси да паднат догодина. Такова предложение като промяна в Закона за висшето образование са внесли в Народното събрание група депутатите начело с лидера на БСП Сергей Станишев. Текстът предлага промяна, с която се намалява размерът на годишните суми, които плащат студентите. Предложението е те да станат 30% от субсидията, която държавата дава за съответната специалност. В момента университетите могат да вдигат таксите до две трети от тази сума.

Намалението ще бъде различно за отделните университети и специалности, тъй като и таксите им не са еднакви. В направление "Право" например спадът би трябвало да е с около 170 лева за Алма матер и с над 300 - за УНСС. В "Икономика" студентите на УНСС би трябвало да плащат почти наполовина от сегашните си такси - 207 лева вместо 426. В Софийския университет таксата в тази специалност би трябвало да слезе надолу с над 130 лева. Същото важи и за педагогиката. В момента издръжката на тези специалности, отпускана от държавата, е 693 лева, а една трета от нея - 231.

С около 200 трябва да поевтинеят пък химия и физика в Алма матер. В момента те са едни от най-скъпите специалности - таксата за година обучение в тях е 750 лева. В медицината обаче намаление няма да има, защото въпреки високите такси в момента тя не е достигнала разрешения от държавата таван. Подобно е и положението в Техническия в столицата - таксите от 650 лева там и сега са под 30% от издръжката, отпускана от хазната, обясни зам.-ректорът проф. Георги Михов.

Законопроектът връща положението, което съществуваше преди 4 години. Тогава правителството на ГЕРБ намали издръжката на един студент средно на 693 лева и в същото време увеличи таксите до две трети от размера на субсидията. Вносителите пишат, че тази мярка не е намалила отрицателните последици от кризата, а държавата е прехвърлила своята отговорност върху студентите. По този начин е бил ограничен достъпът до висше образование за младите хора с ниски доходи. Освен това много от кандидат-студентите започнали да се ориентират към търсене на специалности с по-ниски такси, което според вносителите е довело до дисбаланс на пазара на труда. Те посочват, че в крайна сметка увеличените такси не са довели до увеличаване на качеството на обучението, а само са компенсирали загубите на вузовете. В проекта обаче не се посочва дали и как ректорите ще бъдат компенсирани от държавата за намалените такси. Много от тях посочиха, че ако това не стане, бюджетът им ще претърпи срив. От Софийския университет са изчислили, че ако таксите паднат, а издръжката на един студент не се вдигне, това ще доведе до загуби за Алма матер в размер на 3,6 млн. лева. В момента таксите там се движат между 30% и 45% от държавната издръжка.

Да променим изцяло финансирането

Проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски"

Смятам, че трябва да се престане с подобни популистки мерки и да се тръгне към цялостна промяна на системата на финансиране. Ние предлагаме две неща. В закона да се запише ясно и категорично, че общата сума, която държавните университети получават, няма да намалее. И че се насочваме към коренна промяна във финансирането на висшите училища. Лично аз съм за това студентите да не плащат такси, а финансирането да бъде в много голяма степен на базата на качеството на обучението. Както и да се въведе много гъвкава система за студентски стипендии.

Трябва да намаля заплатите с 1/3

Стати Статев, ректор на УНСС

Не виждам логика държавата да намалява студентските такси, без да увеличи субсидията на университетите до размера, в който е била, когато студентите плащаха 30 на сто от нея. Ако искат да върнат ситуацията от "преддянковия" период, нека възстановят и субсидията в тогавашния й размер - 963 лева. Иначе предложението остава половинчата работа. В него и дума не се казва как ще бъдат компенсирани нашите загуби. Ако то се приеме в този вид, аз трябва да намаля заплатите на преподавателите с една трета или да съкращавам хора. Ние сме държавни университети и държавата трябва да се грижи за нашето финансиране, защото то гарантира качество. Вместо това тя предлага неща, които дори Дянков не си е позволявал. В момента в най-масовото направление икономика ние обучаваме студенти за 693 лева, а издръжката на един ученик е 1200-1400 лева.

Ще приемем само, ако вдигнат субсидията

Проф. Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Такова намаление няма как да се случи. Ректорите биха приели подобно нещо, само ако държавата им компенсира разликата от намалените семестриални такси. В противен случай бюджетът ни ще се срине. Когато таксите ни бяха 30% от издръжката на студент, тя бе 963 лева. В момента е паднала на 693 лева.

Медицината и сега е евтина

Проф. Ваньо Митев, ректор на МУ-София и председател на Съвета на ректорите

В медицината таксите няма как да паднат, защото и сега ние сме много далеч от възможния таван на увеличение. От 6 години не сме увеличавали цените и те все още са 900 лева при положение, че държавната издръжка е 7458 лева.

Само 3 специалности са пълни отличници

Само три специалности са получили най-високата оценка 10 от Националната агенция за оценяване и акредитация. Това става ясно от новата рейтингова система на университетите. Това са "Педагогика на обучението по физкултура" в Спортната академия, "Администрация и управление" в УНСС и "Електротехника, електроника и автоматика" в Химико-технологичния. Веднага след тях с оценки, близки до десетката, са икономиката в УНСС, химия, физика и философия в Алма матер. Седем специалности са с най-ниската оценка 4. Пет от тях са в столични висши училища, по една са в Русе и Бургас. Като цяло вузовете с най-високи оценки са Медицинският в столицата, УНСС и СУ. С оценка 4,01 последен е Европейският политехнически университет в Перник. При оценка под 4 вузът се закрива.

Спортът по-скъп от химия и физика

Природните науки струват над 5 бона, хазната дава под 2000 лева

Бюджетът плаща три пъти по-евтино за студенти в най-тежките природни науки - химия, физика и биология. Реалната издръжка на един младеж в тези направления е между 5000 и 6000 лева, разказаха пред "Стандарт" деканите на Химическия факултет проф. Тони Спасов и на Физическия - проф. Александър Драйшу.

В същото време парите, които държавата дава за студент по физика, са 1593 лева, а за химик - 1840. При това в тази цена дори не влиза скъпата апаратура, която не е купувана с бюджетни пари, а със средства по различни проекти. Ако намалят парите ни, това ще ни създаде гигантски проблем и със сигурност ще бъде за сметка на качеството на обучението, смятат те.

Деканите са внесли искане просветното министерство да увеличи коефициента, по който се финансират техните студенти. В момента той е 2,3, умножен по базовата субсидия на един студент - 693 лева. "В същото време в агрономство, животновъдство, музиката и спорта този коефициент е далеч по-висок. За спорта например е "6", разказа проф. Драйшу. "Не може да се говори, че тези специалности са приоритетни, и в същото време те да остават системно недофинансирани", заяви пък проф. Спасов.

Новите цени ясни през май

Новите такси на университетите трябва да станат ясни до май. Дотогава всяко висше училище обсъжда какви суми ще плащат студентите за отделните специалности и внася предложението в Министерския съвет. Тъй като в законопроекта е записано, че той започва да действа от 1 януари 2015 г., а учебната година не съвпада с бюджетната, не се знае как висшите училища ще сметнат парите, които да поискат от студентите.
Миналата учебна година 15 университета се възползваха от позволението да увеличат цените си. СУ бе предложил увеличение с 8%, за да ремонтира някои аудитории, но след студентски протести го оттегли. УНСС също бе поискал по-високи такси, но студентите се вдигнаха срещу тях и бе приет компромисен вариант. Въпреки това увеличението там се оказа най-голямо.

Бяхме го обещали още преди изборите

Ваня Добрева, председател на образователната комисия в парламента

Това, което правим с нашия законопроект, е възстановяване на старото положение отпреди орязването на бюджетната субсидия и увеличението на студентските такси. Това е много важно, защо студентите трябва да страдат от влошената социалноикономическа обстановка. Още повече че те намаляват, а университети в чужбина привличат с ниски такси. Свалянето на таксите бе и наше предизборно обещание, първото нещо, което обещахме да направим. Смятам, че в следващия бюджетен период можем да компенсираме разликата за университетите. Освен това тази година се отпускат много повече средства по рейтинговата система, които ще бъдат разпределени между най-добрите университети, така че въпросът да бъде решен дори и по-рано. Това са малко над 21 млн. лева. Предстои да разпратим проекта за становища до всички заинтересовани институции и след това ще бъде разгледан в Комисията по образование на парламента.

Справедливо е спрямо младите

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието

Намаляването на студентските такси е една справедлива социална мярка, която ще даде възможност на повече млади хора да имат достъп до висшето образование. Знам, че повечето ректори така и не се възползваха от възможността да вдигнат таксите до разрешеното увеличение, защото се съобразяват със социалноикономическата обстановка в страната. Ние също увеличихме издръжката в някои приоритетни направления, освен това отпускаме още 21 млн. лв. бонуси на първите в рейтинговата система. Така че това няма да предизвика срив в системата.

Вузове на маратон из страната

В края на февруари и март университети тръгват на маратон из страната, за да набират бъдещите си кандидати. На 28-29 февруари кандидат-студентската борса ще отвори врати в столицата, в сградата на УАСГ. От 4 до 22 март тя ще обходи още осем града - Пловдив, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Монтана, Хасково, Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай