Четвъртък,

Стартира учебната година за българчетата в Москва

От: Администратор -
5550
Стартира учебната година за българчетата в Москва
A
A
A

Започна новата учебна година за българските деца в Москва. 50 ученика прекрачиха прага на най-старото българско училище към посолството ни в чужбина, съобщи БНР. На тържеството присъстваха и дипломати от българското посолство.

Десет български деца са записани в първи клас в училището. Те бяха приветствани от директорката на школото Мария Балхова и посланик Бойко Коцев. Той обясни, че училището е призвано да научи българчетата в руската столица не само на четмо и писмо, а и на родолюбие.

В българското училище в Москва учат деца от първи до 12 клас. Тази година то празнува 40 годишен юбилей. Учениците посещават занятия по български език, литература и история на България, а от тази година и по география, съобщават от националното радио.

От друга страна много руски деца ще учат в училища в България. В Бургас те са близо 400, обясняват от бТВ. Нарастващата миграция на руснаците предизвиква дискусия дали да има руско училище в страната ни. Все още няма точна статистика за броя на руснаците у нас, защото те нямат задължение да се регистрират в българските консулства.

Много руснаци са започнали да развиват бизнес с имоти по морето, други пък вече имат собствени жилища по Черноморието и са избрали да останат в страната. Техните деца трябва да учат наравно с българските, а издръжката им излиза доста солено. Затова много руснаци настояват за помещение, в което да бъде направено руско училище. Това трябва да стане със спогодба между двете държави, а България да определи статута на школото.

Община Бургас вече е избрала сграда за руско училище, допълват от бТВ. Издръжката му обаче ще трябва да бъде поета от Русия и да се плаща наем за мястото. Учебният план ще съчетава българската и руската образователна система и по този начин децата ще излизат с две дипломи.

Утре 63 596 първокласници в страната ще чуят училищния звънец за първи път.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички