Стартира учебната година за българчетата в Москва

В Бургас ще има училище за русначета

Стартира учебната година за българчетата в Москва | StandartNews.com

Започна новата учебна година за българските деца в Москва. 50 ученика прекрачиха прага на най-старото българско училище към посолството ни в чужбина, съобщи БНР. На тържеството присъстваха и дипломати от българското посолство.

Десет български деца са записани в първи клас в училището. Те бяха приветствани от директорката на школото Мария Балхова и посланик Бойко Коцев. Той обясни, че училището е призвано да научи българчетата в руската столица не само на четмо и писмо, а и на родолюбие.

В българското училище в Москва учат деца от първи до 12 клас. Тази година то празнува 40 годишен юбилей. Учениците посещават занятия по български език, литература и история на България, а от тази година и по география, съобщават от националното радио.

От друга страна много руски деца ще учат в училища в България. В Бургас те са близо 400, обясняват от бТВ. Нарастващата миграция на руснаците предизвиква дискусия дали да има руско училище в страната ни. Все още няма точна статистика за броя на руснаците у нас, защото те нямат задължение да се регистрират в българските консулства.

Много руснаци са започнали да развиват бизнес с имоти по морето, други пък вече имат собствени жилища по Черноморието и са избрали да останат в страната. Техните деца трябва да учат наравно с българските, а издръжката им излиза доста солено. Затова много руснаци настояват за помещение, в което да бъде направено руско училище. Това трябва да стане със спогодба между двете държави, а България да определи статута на школото.

Община Бургас вече е избрала сграда за руско училище, допълват от бТВ. Издръжката му обаче ще трябва да бъде поета от Русия и да се плаща наем за мястото. Учебният план ще съчетава българската и руската образователна система и по този начин децата ще излизат с две дипломи.

Утре 63 596 първокласници в страната ще чуят училищния звънец за първи път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай