"Стандарт" и МОН избират "Любим учител"

"Стандарт" и МОН избират "Любим учител" | StandartNews.com

Имат ли учениците любим учител, кой е той и защо е такъв. Отговорите на въпросите ще дадат от понеделник в. "Стандарт" и Министерството на образованието и науката с помощта на кампанията "Любим учител". Тя стартира в няколко водещи школа в страната. Целта на кампанията е да се представи по най-интересния и актуален начин стратегията за привличане на педагогически кадри на МОН. Чрез нея учителите ще бъдат привличани и мотивирани да остават в училището. Много важна обаче е обратната връзка - тоест нагласите и очакванията на учениците какви преподаватели искат да виждат те в класната стая. Редица проучвания сочат, че повечето от учениците вярват и чувстват по-близки до себе си младите преподаватели. В същото време на неотдавнашната конференция на МОН по проблемите на образованието стана ясно, че все по-често разликата между учител и ученици е вече не едно, а две поколения. Около 50% от учителите се очаква да излязат в пенсия през следващите 12 години. Това поставя въпроса какви компетентности и "меки умения" да бъдат формирани у младите педагози, които тепърва ще прекрачат прага на класната стая.

Целта на проекта е да бъдат чути гласовете на учениците какви учители искат да видят пред себе си, какви качества търсят от тях, кому биха повярвали. Както и какви очаквания имат към начините на поднасяне на учебния материал, какви методи за преподаване "работят" най-добре при тях и какви са истинските им авторитети - тоест да добием представа за това какво разбират те под "съвременен учител". Това ще позволи да бъдат ясно формулирани изискванията към бъдещите педагози, част от които могат да залегнат още при обучението им в университета или в допълнителната им квалификация.

Наградите на преподавателите, определени от тийнейджърите с тайно гласуване, ще връчат лично зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева и главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Кампанията започва от Видин, където за свой любим преподавател гласуваха учениците от СОУ "Цар Симеон Велики". След това тя ще продължи в столицата, където свой любим учител избираха гимназистите от 1-во СОУ, 22-ро СОУ, 119-то СОУ и 51-во СОУ. Ваня Кастрева ще връчи наградите на избраните от четирите училища преподаватели в сградата на 1-во СОУ. Приз ще получи и любимецът на тийнейджърите в математическата гимназия във Варна, както и в най-престижното училище в Благоевград.

В гласуването участваха само ученици в гимназиална възраст, които пускаха своите "бюлетини" в специално подготвени урни в навечерието на най-българския празник 24 май. Тийнейджърите трябваше не само да посочат преподавателя, когото номинират, но и да изтъкнат по какви критерии са се спрели точно на него. Сред мотивите на учениците най-често се срещаха твърдения, че учителят умее да поднася образно и интересно преподавания материал, както и да се отнася към всички ученици с нужното внимание като към равни помежду си. Някои от училищата са избрали освен любим учител и негови подгласници.

Целта на кампанията е не само учениците да откроят определен преподавател като предпочитан, а и да стане ясно какви са критериите на младите хора към техните учители, какво те определят като техни най-силни страни и какво като слаби места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай