Неделя,

Следваш безплатно, ако работиш 5 г. в България

От: Failed to load user -
6584
Следваш безплатно, ако работиш 5 г. в България
A
A
A

Няма да връщаш студентски кредит при ниска заплата

София. Студентският кредит може да бъде опростен, ако след завършването висшистите работят 5 години в България.

Стратегията за развитие на висшето образование, която МОН представи вчера, предвижда мерки, с които вземането и изплащането на заеми за висше образование да бъде опростено. Съгласно нея ще има възможност и завършилите да започнат да връщат студентския си заем едва когато започнат работа с определено ниво на заплащане. Докато заплатите им са ниски, няма да връщат нищо.

Конкретните суми обаче ще зависят от това ляво или дясно правителство ще изпълнява стратегията, казаха от МОН. По подобен модел се дават британските кредити за образование, но системата ще бъде адаптирана към български условия, поясни зам.-министърът Валери Младенов. Мерките са един от начините да задържим например младите лекари, които масово емигрират след завършване на университета.

Стратегията предвижда също пари за връщане и реинтегриране на млади учени и докторанти, завършили навън. С 20-30 млн. лева, разпределени за пет години, ще им се плащат хонорари, при това по-високи от обичайното, за лекции и публикации. Освен това ще бъдат финансирани и пътуванията им в чужбина на научни конференции.

Стратегията спира и финансирането на слабите специалности, за което се говори от години, като 60% от парите за вузове ще се дават за качество.

"Навсякъде по света има печатници за дипломи, нашата роля е да ги ограничим", каза министър Румяна Коларова.

"Има пазар и в Димитровград, и в Илиянци, но качествените стоки ги изместват", направи аналогия с университетите министърът.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички