Сърцето на Солун говори български

50 деца влязоха в клас, записват още хлапета до 15 октомври

Сърцето на Солун говори български | StandartNews.com

Понеделник, 18 ч, центърът на Солун. Родна реч жужи в сърцето на втория по големина гръцки град. В 19 ч ще бие първият звънец за българчетата от неделното училище. Час по-рано суматохата е пълна - по стълбите се носят кашони, букети и формуляри за записване на новите попълнения. В деня на Вяра, Надежда и Любов учебната година започва с пожелание за успех, късмет и повече ученици.

"Вълнувам се. Харесва ми да идвам тук", признава Джулия, която посещава бг училището в Солун за трета поредна година. С усмивка и букет в ръка чаровното момиченце добавя, че са й интересни часовете по родинознание. Допада й, че са само 10 деца в клас, а не както в гръцкото училище, където учат заедно 23. "Мисля, че повече й харесват междучасията тук", казва на шега майката Тереза Иванова. Жената признава, че неделното училище помага за поддържането на езика. "Доволни сме, защото усвояват основната част от материала. Връщаме се със съпруга ми в България след година и смятам, че ще й бъде по-лесно в българското училище. Все пак имам притеснения, но съм наясно, че трябва да се работи и вкъщи". Доволна от училището е и Боряна Цонкова от Плевен. Жената е омъжена за грък, а синът й посещава школото от 5 г. "Сега е на 13. Добре се справя с четенето и писането", радва се Боряна. Не крие, че училището е от полза не само за децата, но и за родителите, тъй като то става повод за срещи. "Най-добре се чувстват обаче децата от смесени бракове

защото срещат тук сродни души

Имат обща съдба, което улеснява общуването им", добавя Боряна. Ето, 17-годишният Християн е научил български именно в бг школото в сърцето на Солун. Започнал е на 12, когато не е знаел и дума, а сега майка му е изключително горда, че се справя с родната реч.

"Децата, които се обучават при нас, са разделени по класове според познанията им по езика, а не по възрастови групи. Имаме деца във втори клас, но на 10 г.", уточнява Йорданка, която преподава български. Учителката е горда, че нивото е добро, като се изключи подготвителната група, в която често децата не знаят и дума български. За да се запишат в училището, хлапетата преминават входен тест за определяне на нивото им, след което ги разпределят по класове. А приемът продължава до 15 октомври. И учителите са щастливи, че само на 17 септември заявления са подали 15 деца. Хлапетата сричат родния език в общо четири класни стаи. Имат си библиотека, компютърен кабинет и зала за народни танци.

Големият момент идва. За първия звънец от България е пристигнал и Сергей Игнатов. Министърът дори направи задръстване пред сградата, след като

кашон с книги се скъса пред колата му

Областният управител на Солун, както и българският генерален консул Васил Вълчев също са тук, за да поздравят децата. Звънецът бие и около 50 деца и родителите им влизат в клас. При това - с водосвет. И благословията на духовниците от Зографския манастир в Атон. "Желая ви много настървеност", казва Сергей Игнатов и съветва децата да почитат държавата, в която живеят, и да спазват законите.

С много настроение и тук-там сълзи годината започва. Сърцето на Солун ще говори на български. А още в края на тази седмица е и първата родителска среща - в залата, от чиито стени гледат Вазов, Ботев и Левски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай